Kesän lähestyessä tapahtuu vääjäämätttä eräs varsin erikoinen asia, nimittäin pyöräilijöiden ryntäys hammaslääkäriin. Pyöräilijöiden määrä vastaanotoilla kasvaa, sillä pyöräilyonnettomuudet aiheuttavat vakavia hammastapaturmia. Jos kaatuu pyörällä ja lyö hampaansa, tärkeintä on toimia nopeasti ja kuvauttaa kalusto mahdollisimman pian, neuvoo Oralin hammaslääkäri Jaakko Ensiö.

Kesäiset pyöräilykelit lisäävät hammastapaturmien määrää, sillä sulat tiet ovat yllättäen talven liukkaita synkempää aikaa hammasterveyden kannalta.

– Talviliukkaat aiheuttavat hammastapaturmia, mutta todellisuudessa kesäaika on pahempaa. Kesän tulo näkyy onnettomuustilastoissa jo nyt, Oralin yleishammaslääkäri Jaakko Ensiö Turun Hammaspisteeltä kertoo.

Pyörällä kaatumiset aiheuttavat usein vakavia vammoja: etuhampaiden katkeamiset ovat tyypillisiä pyöräilijöiden saamia vammoja. Tapaturmat korostuvat erityisesti kaupungeissa, jossa opiskelijoita ja muita pyörällä liikkuvia on paljon. Pyöräilyonnettomuuksia sattuu myös paljon urheileville.

– Pitkää lenkkiä polkevat pyöräilijät ottavat esimerkiksi kuumassa säässä paidan vauhdissa pois, ja se luiskahtaa pinnojen väliin. Tämä aiheuttaa monia pahoja onnettomuuksia, mikä on suuri sääli, sillä nämä onnettomuudet olisivat ehkäistävissä, Ensiö toteaa.

Toimi näin, jos kaadut pyörällä ja loukkaat hampaasi

Jos satuttaa hampaansa pyörällä kaatuessaan, pitää toimia nopeasti.

– Hakeudu silloin mahdollisimman pian hammaslääkäriin. Siellä kartoitetaan tilanne ja otetaan panoraama- eli OPTG-kuvat, jotta hoito saadaan oikeille raiteille. Jos kuvista löytyy syytä murtumaepäilylle, voidaan tehdä 3D-kuvaus, Ensiö sanoo.

Kuvantamisen avulla suunnitellaan hoito. Nopea toiminta on tärkeää myös sen takia, että mahdolliset ruhjeet saadaan ommeltua.

– Haavan ompelu on pakko tehdä nopeasti, tuntien sisällä onnettomuudesta, Ensiö sanoo.

Liisalta katkesi neljä etuhammasta – hoito vaati kymmenen käyntikertaa

Ensiön asiakas, 55-vuotias Liisa menetti neljä etuhammastaan kaaduttuaan pyörällä risteyksessä. Liisa on innokas harrastajapyöräilijä, ja onnettomuus oli painajaismainen kokemus.

– Hampaiden lisäksi kasvojen vauriot olivat melko pahoja, ja olin shokissa. Jaakko ohjasi minut oikeaan hoitoon ja toimi henkisenä tukena ja turvana, Liisa kuvailee.

Tapaturman hoito kesti puolisen vuotta ja vaati kymmenen käyntikertaa. Hammaslääkärissä tehtiin suun panoraamakuvaus, jonka perusteella osattiin suunnitella hoitoa.

Jotta Liisan hymy saatiin korjattua, tarvittiin useat väliaikaiset kiskot, juurihoitoja ja huolella laadittuja muotteja. Toukokuussa alkanut prosessi saatiin päätökseen marraskuussa, kun juurihoito saatettiin loppuun. Neljässä etuhampaassa on muottien mukaan tehty kruunu.

– Uusiin hampaisiin tottuminen kesti, mutta nyt hampaat tuntuvat omilta. Lopputulos on minusta paras mahdollinen, Liisa sanoo.

Nopea reagointi ja huolella tehty kuvaus mahdollistivat hyvin suunnitellun ja asianmukaisen hoidon. Vaikka varsinainen hoito on päättynyt, on korjattujen etuhampaiden kunnon säännöllinen kontrollointi tärkeä osa hoitoprosessia.

Hymyn korjaaminen on ollut pitkä prosessi, mutta Liisa on kiitollinen, että onnettomuudessa hajosivat vain hampaat.

– Koen olevani hyvin onnekas, ettei onnettomuudessa käynyt pahemmin. Olisin voinut saada aivovamman, halvaantua tai jopa kuolla. Hampaita saa onneksi uusia, Liisa muistuttaa.

STT

Kuva: Oral Hammaslääkärit