“Being bisexual doubles your chance of a date on Saturday night.” Woody Allen
Biseksuaalin määritelmä
Rajatun määritelmän mukaan biseksuaali on henkilö, jolla on rakkaus- ja seksisuhteita sekä mies- että naissukupuolen edustajien kanssa. Koska kaikilla ei ole kuitenkaan mahdollisuutta toimia taipumustensa mukaisesti, biseksuaalista käytetään yleensä laajempaa määritelmää. Esimerkiksi SETA ry:n mukaan biseksuaalilla on kyky tuntea eroottista, seksuaalista, emotionaalista sekä sosiaalista vetoa kumpaa tahansa sukupuolta kohtaan. Järjestön kuvauksen mukaan biseksuaaleilla on sekä heteroihin että homoseksuaaleihin verrattuna kyky huomioida laajempi määrä eroottisia ja sukupuolisia signaaleja sekä erotisoida molempien sukupuolten ominaisuuksia.
Koska seksuaalisuutta on perinteisesti tarkasteltu sukupuolen kautta, biseksuaalisuus on usein nähty eräänlaisena elämän välivaiheena tai kokeiluna. Kuitenkin nykyään, erityisesti bi-kulttuurin vahvistumisen myötä, tätä seksuaalisen suuntautumisen muotoa on kuitenkin tarkasteltu enemmän osana henkilön identiteettiä kuin väliaikaisena vaiheena tämän kehityksessä.
Biseksuaalisuudessa naisellisuus ja miehekkyys koetaan osana henkilöön liittyvää viehätystä, eikä niinkään absoluuttisina vaihtoehtoina, joista on valittava toinen. Biseksuaali voi olla kiinnostunut sekä nais- että miessukupuolen edustajista tasapuolisesti, toisesta enemmän tai kokea henkilön sukupuolen merkityksettömäksi. On yleistä, että biseksuaali henkilö korostaa ihmisen persoonaa ja olemusta sukupuolen sijasta, mutta suhde mieheen ja naiseen koetaan kuitenkin erilaisina. On myös mahdollista, että biseksuaalin kiinnostus sukupuoliin vaihtelee ajan myötä.
Vain elämänvaihe?
Monet biseksuaalit ovat epäilyksettä varmoja olevansa kiinnostuneita molemmista sukupuolista ja biseksuaalisia koko elämänsä ajan. Biseksuaalisuus voi kuitenkin olla myös vaihe homoseksuaalisuuden ja heteroseksuaalisuuden välillä, sillä yhteiskunnan normeista poikkeava seksuaalinen taipumus koetaan usein hämmentävänä. Lisäksi on myös ihmisiä, jotka kokevat itsensä biseksuaalisiksi vain lyhyen elämänvaiheen ajan.
Ennen kaikkea biseksuaalisuus on kuitenkin elämänmittainen ja pysyvä seksuaalisen suuntautumisen muoto. SETA ry:n mukaan biseksuaalisuus tuokin esiin seksuaalisuuden dynaamisen ja prosessinomaisen luonteen ja näin ollen taistelee vastaan käsitystä, jonka mukaan seksuaalisuus olisi muuttumatonta ja ennalta määrättyä.
Biseksuaalina yhteiskunnassa
Homoseksuaalisuus on ollut esillä länsimaisessa kulttuurissa vuosikymmenien ajan lähinnä homoseksuaalien oikeuksia puolustavien liikkeiden vuoksi. Biseksuaalit ovat kuitenkin pääosin jääneet tämän liikkeen ulkopuolelle, mikä johtuu muun muassa sekä homo- että heteroseksuaalinen parissa hämmennystä herättävästä kiinnostuksen osoittamisesta molempia sukupuolia kohtaan. Tämän vuoksi biseksuaaleja ei ole pidetty homo- ja heteroseksuaalisten kaltaisina kiinteinä ryhminä, vaan biseksuaalit on pikemminkin luokiteltu osaksi jompaakumpaa ryhmää.
SETA ry mainitsee biseksuaalisuuteen liittyvän yhteiskunnallisen ja kulttuurillisen näkymättömyyden voivan aiheuttaa hämmennystä naisten ja miesten maailmojen tai homo- ja heteromaailmojen välillä. Lisäksi biseksuaalit joutuvat kohtaamaan kysymyksiä kuten keneen samastua sekä mistä löytää vertaisryhmä ja kumppani. SETA ry:n mukaan biseksuaaleja askarruttavat myös kumppanin suhtautuminen ja biseksuaalisuudesta kertominen läheisille. Esille nousevat usein myös uskottomuuteen ja kaksoiselämään liittyvät ongelmat sekä omien tunteiden, mielikuvien ja tarpeiden tukahduttaminen.

Paljonko biseksuaaleja on?

Arviot biseksuaalien määrästä ovat yleensä muutaman prosentin tienoilla. Muun muassa ihmisen seksuaalisuutta tutkineiden William Mastersin ja Virginia Johnsonin tutkimukset esittävät vajaan viiden prosentin ihmisistä olevan biseksuaaleja. Miehiä tutkinut Janet Lever pääsi myös samankaltaiseen tulokseen.
Alfred Kinsey on saanut tutkimuksissaan merkittävästi korkeampia lukemia; Kinseyn mukaan esimerkiksi 11,6 prosenttia 20–35-vuotiaista valkoisista miehistä on täysin biseksuaalisia. Kinseyn seuraajan, Paul Gebhardin mukaan biseksuaaleja on jopa 15 prosenttia väestöstä.
Kaikkien ihmisten on myös väitetty olevan biseksuaaleja; muun muassa Wilston Holt on esittänyt, että jokaisessa ihmisessä on biseksuaalisia taipumuksia. On kuitenkin muistettava, että koska jo biseksuaalisuuden määrittelemä on kiistanalainen, biseksuaalien määrän tutkiminen on varsin hankalaa. Usein korostetaan henkilön omaa roolia identiteettinsä määrittelijänä, sillä ihmistä ei voi luokitella biseksuaaliksi vaikkapa hetero- ja homoseksuaalisten kokemusten määriä vertailemalla.
Bi-curious?
Tunnetko olevasi heteroseksuaali, mutta silti toisinaan koet tai ilmaiset kiinnostusta seksuaaliseen kanssakäymiseen samaa sukupuolta edustavan henkilön kanssa? Tällaisen taipumuksen kuvailemiseksi on kehitetty termi bi-curious, eli ”bi-utelias”, jonka määritelmästä ja käytöstä kiistellään.
Tyypillisesti bi-curious kuvaillaan kuitenkin henkilöksi, joka harkitsee tai jota kiehtoo omien seksuaalisten rajojen ylittäminen. Tämä tapahtuu joko luomalla tunne- ja rakkaussuhteita saman sukupuolen kanssa, jos henkilö on heteroseksuaali, tai vastakkaisen sukupuolen kanssa, jos henkilö on homoseksuaali. Lisäksi ihmisestä käytetään usein termiä bi-curious, jos tämä vakavissaan harkitsee identifioitumista biseksuaaliksi, mutta ei ole näin vielä tehnyt.
Biseksuaalisuus trendi-ilmiönä
Yhteiskunnan muuttuessa jatkuvasti suvaitsevaisemmaksi heteroseksuaalisuudesta eroavia seksuaalisia suuntauksia kohtaan itsensä biseksuaaleiksi esittelevien määrä kasvaa huimaa vauhtia. Muun muassa Hollywoodissa on vauhdissa varsinainen biseksuaalisuusbuumi – naistähdet julistautuvat kilpaa bi-henkisiksi, vaikka tuntuvatkin deittailevan lähinnä miehiä. Vaikka biseksuaalisuus tuntuu toisinaan olevan trendi-ilmiö erityisesti naisjulkkisten keskuudessa, muun muassa Big Brotherista jo alussa pudonnut Einari on tuonut näyttävästi julki biseksuaalisuutensa.
Biseksuaalisuuden saaman julkisuuden vuoksi sitä on alettu pitää ennemmin trendinä kuin aitona seksuaalisena identiteettinä. Mediassa onkin laajalti pohdittu kysymystä, nouseeko halu itsensä biseksuaaliksi esittelemiseksi suuntauksen trendikkyydestä, vai onko itse asiassa seksuaalisten mieltymysten esilletuominen helpompaa biseksuaalisuuden nykyisen aseman vuoksi. Asiantuntijat kuitenkin korostavat, että tärkein biseksuaalisuuden määrittelijä on henkilö itse – seksuaalisia mieltymyksiään kun kukaan ei voi valita.
Tunnettuja biseksuaaleja
Fergie, Black Eyed Peas
Nelly Furtado
Anna Nicole Smith
Angelina Jolie
Christina Aguilera
Drew Barrymore
Jenna Jameson
Frida Kahlo
Greta Garbo
Marlon Brando
James Dean
Edward II, Englannin kuningas
Jorma Uotinen