Sikainfluenssaan kannattaa suhtautua rauhallisesti, sillä kyseessä ei ole varma kuolemantuomio. Ensi talven Meksikon-matkoja myydään edelleen, mutta lomailijoita ei pakoteta extreme-reissulle henkensä kaupalla.

Pandemiaan on varauduttu

Moni kesälomamatkan varannut alkoi miettiä huhtikuun lopussa matkakohteensa turvallisuutta. Sikainfluenssaan Meksikossa sairastuneiden ja kuolleiden määrä nousi vappuviikolla pelottavan  nopeasti ja tasaisesti. Tiedot taudin leviämisestä tarkentuvat päivittäin. Huhti-toukokuun vaihteessa taudin kerrottiin levinneen Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Eurooppaan, Uuteen-Seelantiin ja Israeliin. Pelko Suomeen ulottuvasta pandemiasta ei ole turha, sillä ihmisiä tutkittiin huhtikuun viimeisellä viikolla tautiepäilyn vuoksi myös Pohjoismaissa.
Huolestuminen on ymmärrettävää, sillä toisin kuin lintuinfluenssa, sikainfluenssa tarttuu myös ihmisiin. Lintuinfluenssarokote H5N1 ei suojaa sikainfluenssalta. Tavallisesta syksyllä otetusta influenssarokotteesta ei myöskään ole apua. Viruksen tarttuvuutta ja vakavuutta selvittävät tutkimukset olivat vielä vapun tienoilla kesken. Viranomaiset rauhoittelivat hätääntyneitä suomalaisia sillä, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on sopimus hollantilaisen lääkeyrityksen kanssa yli viidestä miljoonasta influenssarokotteesta, jos yritys onnistuu kehittämään sikainfluenssaan täydellisesti tehoavan lääkkeen.

Vaikka tautiin pitää suhtautua vakavasti, Suomessa on varauduttu sikainfluenssan kaltaisen taudin leviämiseen hyvin. THL:n mukaan esimerkiksi Etelä-Suomen läänin alueella lähes 90 prosentilla terveyskeskuksista on valmis suunnitelma pandemian varalle. Lisäksi valtion varmuusvarastoon hankitut viruslääkkeet Tamiflu ja Relenza tehoavat nykyisen tiedon mukaan Meksikossa ja Yhdysvalloissa löydettyyn sikainfluenssaan. Tamifluta on valtion varastossa 1,3 miljoonaa hoitokuuria ja Relenzaa 100 000 kuuria. Määrän pitäisi olla riittävä, sillä synkimpienkin arvioiden mukaan korkeintaan kolmannes suomalaisista voi sairastua.

Ei matkalle henkensä kaupalla

Matkatoimistoissa tilanteeseen suhtauduttiin huhtikuun lopussa vakavasti, mutta Meksikon-matkoja ei vedetty pois myynnistä suin päin. Finnmatkojen viestintäpäällikkö Anu-Eveliina Mattila kertoi, että Finnmatkojen asiakkaita oli huhtikuun lopussa Meksikossa, mutta heidän matkojaan ei keskeytetty.
– 18 asiakastamme on Cancunissa, joka on niin kaukana pahimmista pesäkkeistä, että emme ole katsoneet tarpeelliseksi kehottaa heitä palaamaan Suomeen.
Mattilan mukaan Finnmatkat seuraa viranomaisten tiedotteita sekä Suomessa että ulkomailla ja tekee päätöksiä matkojen perumisesta näiden tietojen pohjalta.
– Päätökset tehdään tapauskohtaisesti ja yritämme välttää ylilyöntejä.
Meksikon tautiaalto ei ole näkynyt Finnmatkojen asiakaspalvelussa. Seuraavat matkat Meksikoon myydään talvikaudelle 2009-2010 ja talven tilannetta on vielä vaikea arvioida. Yritys on kuitenkin varautunut siihen, että pandemia voi pahentua radikaalisti. Tällaisessa tapauksessa asiakkaalle tarjotaan ensiksi toista matkakohdetta ja jos tämä ei onnistu, rahat saa takaisin.
Myös Tjäreborgin tiedottaja Arja Pucilowski suhtautui tilanteeseen rauhallisesti. Suomalaisia Tjäreborgin asiakkaita ei ollut huhtikuussa Meksikossa ja seuraavat Meksikon-matkat tulevat myyntiin vasta marraskuussa. Myyntiin tulevat matkakohteet ovat Cancunissa, jonka turvallisuuteen matkatoimisto luottaa vielä.
Pucilowskin mukaan Tjäreborg seuraa viranomaisten ohjeistusta, sikainfluenssan kohdalla erityisesti THL:n ja ulkoministeriön tiedotteita. Yhtiö ei halua ylireagoida tilanteeseen, mutta asiakkaiden turvallisuus, terveys ja tyytyväisyys ovat etusijalla.
– Myymme lomamatkoja emmekä pakota ketään extreme-reissuun henkensä kaupalla.
Myös Tjäreborg tarjoaa tarpeen vaatiessa asiakkaille uusia matkakohteita maksetun kohteen tilalle, mutta asiakas saa halutessaan rahansa takaisin.

Espanjantaudin sukulainen

Suurimmassa riskiryhmässä ovat poikkeuksellisesti nuoret ja hyväkuntoiset ihmiset. Tämä johtuu siitä, että sikainfluenssaa aiheuttava H1N1-virus on samaa kantaa kuin vuonna 1918 riehunut  21 miljoonaa kuolonuhria vaatinut espanjantauti. Pelkästään Suomessa espanjantautiin kuoli noin 25 000 ihmistä. Pandemia järkytti aikalaisia etenkin siksi, että se tappoi nuoria, perusterveitä ihmisiä. 

H1N1-kannasta syntyneiden virusten vaarallisuus on edelleen mysteeri. Täysin varmaa vastausta ei osata antaa myöskään siihen, miksi virustyyppi uhkaa nuoria ja hyväkuntoisia. Yksi teoria on sytoksiinimyrsky eli kehon immuunijärjestelmän ylikuumentuminen. Ylikierroksilla toimiva puolustusjärjestelmä voi vaurioittaa elimistöä niin pahasti, että influenssa johtaa kuolemaan. Nuorilla kehon immuunijärjestelmä on vahvempi kuin vanhuksilla, joten kääntyessään itseään vastaan juuri vahva immuunijärjestelmä tuhoaa elimistöä eniten.
Espanjantauti vaati aikoinaan paljon uhreja myös siksi, että terveydenhoitojärjestelmä oli monissa maissa kehittymätön. Esimerkiksi Suomessa järjestelmä ei pystynyt hoitamaan suurta sairastuneiden joukkoa. Nyt Suomessa on tehty kansallinen suunnitelma pandemian varalta ja sikainfluenssan kaltaisiin sairauksiin on varauduttu lääkkeillä, joiden tiedetään tehoavan virukseen ainakin osittain.

Maalaisjärki ja käsihygienia

Paras tapa suojautua taudilta on maalaisjärjen käyttö ja hyvän hygienian noudattaminen. Elämyksiä ja jännitystä kannattaa hakea nyt muulla tavalla kuin matkustamalla Meksikoon. Matkasuunnitelmia ei kuitenkaan tarvitse välttämättä perua ja tietoja taudin leviämisestä kannattaa seurata tarkasti. Esimerkiksi  kaikki Euroopassa ilmenneet tautiepäilyt eivät ole osoittautuneet sikainfluenssaksi.
Kannattaa myös muistaa, että kyseessä ei ole automaattisesti kuolemaan johtava sairaus, vaikka sikainfluenssa on huomattavasti vaarallisempi kuin tavallinen influenssa. Kuolonuhrien määrä kertoo taudin vakavuudesta, mutta kuolemantapauksia on rekisteröity paljon vähemmän kuin sairastumisia. Osa sairastuneista on jo toipunut, joten sikainfluenssaa ei voi verrata esimerkiksi AIDS:iin tai Ebolaan.
Yksi yleinen harhaluulo on se, että sikainfluenssa tarttuisi sianlihan kautta. Paniikkia on lietsonut muutamien Aasian maiden päätös rajoittaa sianlihan tuontia ulkomailta. Väite tautia levittävästä lihasta on kuitenkin perätön, joten grillikauden voi huoletta aloittaa makkaralla ja possuvartailla.
Sikainfluenssalta voi suojautua parhaiten runsaalla käsienpesulla. Laukkuun kannattaa varata pullo käsidesiä ja nenäliinapaketti. Käsien puhdistaminen ennen ja jälkeen kättelyn ei ole epäkohteliasta vaan järkevää. Hengityssuojaimen käyttäminen lentokoneessa on Michael Jackson -mielleyhtymistä huolimatta suositeltavaa, sillä tauti on levinnyt Meksikosta juuri lentomatkailijoiden mukana.

Info
1. Sikainfluenssa tarttuu samalla tavalla kuin kaikki muut hengitystieinfektiot eli pisaratartuntana ja hengityselinten eritteiden välityksellä. Se ei tartu sianlihasta.
2. Paras keino suojautua taudilta on suojata suunsa ja nenänsä aivastaessa ja yskiessä.
3. Kättä vasten pärskiminen ei ole suositeltavaa. Aivasta ja yski paperinenäliinaan ja heitä se heti käytön jälkeen roskiin. Hätätapauksessa voit aivastaa puserosi hihan yläosaan.
4. Pese kädet tai puhdista ne desinfioivalla aineella aivastettuasi. Hyvä käsihygienia on tärkeää, jos kättelet ihmisiä. Kättelemisen välttäminen ei ole epäkohteliasta.
5. Sikainfluenssaa voi kantaa oireettomana. Näkyviä oireita ovat kuume, kurkku- ja lihaskipu, yskä, väsymys, ruokahalun puute. Jotkut ulkomaiset sairastuneet ovat kärsineet myös oksentelusta ja ripulista.
6. Taudin itämisaika on kahdesta viiteen vuorokautta. Tartunnan voi siis saada ulkomailla ja se voi ilmetä vasta kotona muutaman päivän kuluttua.
7. Suurin osa sikainfluenssatapauksista on ollut lieviä, joten flunssaoireisiin kannattaa suhtautua rauhallisesti. Kyseessä on todennäköisesti tavallinen flunssa, jos sinä ja läheisesi ette ole matkustelleet alueilla, joilla sairastumisia on varmasti todettu.
8. THL ja ulkoministeriö julkaisevat koko ajan ajankohtaista tietoa taudin leviämisestä ja mahdollisista matkustusrajoituksista.
9. Osa tautiepäilyistä on osoittautunut perättömiksi. Sensaatiomaisiin otsikoihin kannattaa siis suhtautua varauksella.
10. Maailmanlaajuisia vaikeita influenssa-aaltoja on ollut ennenkin. Pandemiat koettelivat maailmaa vuosina 1918, 1957 ja 1968. Lääketiede on kehittynyt näiden pandemioiden jälkeen ja viruksista tiedetään huomattavasti enemmän.

Lisätietoa:     www.ktl.fi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
        www.formin.finland.fi (Ulkoministeriö)