Avaruuden tutkimiseen käytettävän uuden tekniikan ansiosta alkaa paljastua uskomattomia löytöjä, jotka kyseenalaistavat tietomme avaruudesta.

Warwickin yliopisto on julkaissut tiedotteen, jossa kerrotaan Chilen uuden eksoplaneettojen etsimistä varten kehitetyn observatorion ensimmäisestä löydöstä, jonka olemassaolon piti olla mahdotonta. Kyseessä on jättiläismäinen eksoplaneetta NGTS-1b.
NGTS-1b on suunnilleen Jupiterin kokoinen kaasujättiläinen, jonka mahdottomuus tulee siitä, että sen tähti on planeettaa selkeästi pienempi, noin puolet oman Aurinkomme koosta.
Maasta 600 valovuoden päässä sijaitseva NGTS-1b kiertää M-luokan punaisen kääpiötähtensä vain 2,6 päivässä, joka on siis ajanlaskumme mukaan yksi planeetan vuosi.
Aiemmin on pidetty mahdottomana, että kääpiötähteä voisi kiertää itseään huomattavasti suurempi planeetta. Myös voimassa oleva planeettojen syntyteoria heittää tässä tapauksessa häränpyllyä. Aiemmin on pidetty mahdottomana, että kääpiötähti voisi saada aikaan riittävästi ainesta luodakseen itseään suuremman planeetan. Ainoastaan itseään pienempien kivisten planeettojen syntymistä on pidetty mahdollisena kääpiötähden ympärille.
exoplanet 1
Löydetyn kaasuplaneetan etäisyys tähteensä on vain 3 % Maan etäisyydestä Aurinkoon, eikä se missään nimessä sovellu asuttavaksi pinnalla vallitsevan 530 celciusasteen lämmöstä johtuen.
NGTS-1b-planeetta on Next-Generation Transit Survey (NGTS) -nimisen observatorion ensimmäinen löytö. Projektia johtavat yhdessä Warwickin, Leicesterin ja Cambridgen yliopistot sekä Queen’s University Belfast, Observatoire de Genève, DLR Berlin ja Universidad de Chile.
Lähde: University of Warwick
(Kuvissa artistin näkemyksiä NGTS-1b-planeetasta)
Kuvat: University of Warwick / Mark Garlick