Vaikka parisuhde ei olisikaan satumaisen onnellinen, sillä saattaa kuitenkin olla yllättävän positiivinen vaikutus terveyteen. Myhealthnewsdaily.com-listasi viisi tärkeintä terveysvaikutusta, joista sinkut saavat vain haaveilla.
1. Vähemmän mielenterveysongelmia
Floridan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vakavassa parisuhteessa olevilla on vähemmän mielenterveysongelmia kuin sinkuilla. Sinkuilla myös huomattiin olevan enemmän masennusta, ahdistusta, mielialan heittelyitä, itsetuhoisuutta ja muita mielenterveydellisiä ongelmia, kertoo American Journal of Sosiology-lehden artikkeli.
2. Vähemmän kipuja
PloS ONE-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan romanttisessa suhteessa elävät ihmiset kokevat vähemmän kipua. Tutkimuksessa 15:ista rakastuneelle opiskelijalle tehtiin kipukokeita, joissa heille tuotettiin lievää kipua, jonka aikana heille näytettiin kuvia rakastetustaan tai viehättävästä tuntemattomasta henkilöstä. Rakkautensa kohteen katseleminen harhautti opiskelijoita tuntemastaan kivusta, kun tuntematon ihminen ei tätä tehnyt. Magneettikuvissa huomattiin, että katsellessaan rakastettuaan, opiskelijoiden aivoissa oli enemmän toimintaa palkitsemiskeskuksessa ja vähemmän toimintaa aivojen kipukeskuksessa.
3. Vähemmän stressiä
Vakaa ja rauhallinen parisuhde vähentää stressitasoa. Sinkuilla on uusimpien tutkimusten mukaan kaiken kaikkiaan enemmän stressiä. Parisuhde saattaa vähentää ihmisen stressihormonitasoja stressaavissa tilanteissa, kertoo University of Chicagon ja Notrhwestern Universityn tutkimus.
4. Pidempi elämä
Naimattomilla aikuisilla on suurempi ennenaikaisen kuoleman riski, kuin naimissaolevilla, jotka asuivat puolisonsa kanssa, kertoo U.S Bureau of the Cencusen tutkimus. Tutkimuksessa tutkittiin yli 280 000 ihmisen tietoja. Tutkijat uskovatkin, että parisuhteen mukana tuleva tuki ja useammat sosiaaliset, läheiset ihmissuhteet lisäävät elinikää.
5. Onnellisuus
Magneettikuvauksissa huomattiin, että rakastuminen aktivoi dopamiinintuotantoa aivoissa, kertoo Journal of Neurophysiology-lehdessä julkaistu tutkimus. Yksi aktiivinen alue oli alue, joka käsittelee pakkomielteistä ajattelua ja tunteita – seikkoja, jotka usein yhdistetään rakastumiseen. Tutkimukset myös osoittavat, että rakastuminen aktivoi eri aivojen alueita kuin seksuaalinen kiihottuminen.
Lähde: Tohtori.fi