Professori Heikki Hiilamo on perehtynyt suomalaisten ylivelkaantumiseen sekä siihen, mistä ja minne velkojen maskuun käytettävät rahat menevät.
– Huomattava osa pikavippifirmojen tuotoista tulee sosiaaliturvasta, Hiilamo arvioi Taloussanomille.
Hiilamon mukaan henkilökohtaisen konkurssin salliminen Suomessa olisi ratkaisu yhteiskunnalle yhä kalliimmaksi koituvaan ylivelkaantumiseen. Koska suomalainen ei voi tällä hetkellä tehdä henkilökohtaista konkurssia, yritykset voivat melko surutta tyrkyttää rahaa myös riskiasiakkaille.
– Jos henkilökohtainen konkurssi olisi käytössä, lainanantajien pitäisi olla varovaisempia, kun niillä olisi nykyistä suurempi riski kärsiä tappioita maksamattomista veloista, Hiilamo sanoo.
Nykyjärjestelmässä yhteiskunta maksaa sosiaaliturvan kautta ylivelkaantuneiden velkoja pikavippifirmoille, jotka kiittävät ja keräävät tuotot. Velkaantuneet pienituloiset käyttävät velkojensa maksuun mm. työttömyysturvakorvauksia, eläkkeitä ja toimeentulotukea.
– Moni ostaa vähemmän ruokaa ja vaatteita ja yrittää lyhentää lainojaan, Hiilamo sanoo.
Suomessa monet kaikkein köyhimmät eivät myöskään pääse velkajärjestelyyn, koska heillä ei ole tuloja tai byrokratia estää sen. He voivat vain odottaa velan vanhenemista, joka kestää yleensä 15 vuotta. Verovelat puolestaan vanhenevat 5 vuodessa.
Ylivelkaantuneita painavat häpeän ja köyhyyden lisäksi työttömyys sekä sairaudet, kuten mielenterveysongelmat. Samalla ihmissuhteet kärsivät, koulutusta on vaikeampi saada, ideat sammuvat ja velkataakka voi lopulta siirtyä myös lapsille.
Hiilamo on tutkinut muiden maiden suhtautumista velkaantumiseen. Hänen mukaansa esimerkiksi Hollannissa, Saksassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa toimitaan toisin kuin Suomessa ja Norjassa.
Saksassa ja Hollannissa on pakollinen velkaneuvonta ja pyrkimys löytää vapaaehtoinen sopimus. Yhdysvalloissa ja Britanniassa voi tehdä henkilökohtaisen konkurssin, joka voi toteutua muutamassa kuukaudessa. Konkurssin jälkeen velat pyyhitään pois ja raha-asioissaan epäonnistunut saa kokemuksestaan viisastuneena mahdollisuuden toimia paremmin.
Hiilamo uskoo, että Suomeen olisi mahdollista kehittää sellainen henkilökohtaisen konkurssin järjestelmä, jota ei voitaisi käyttää hyväksi.
Lähde: Taloussanomat
Kuva: Wikimedia Commons