Munuaissairaus aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja, sekä lisää sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaaraa. Sydämen vajaatoiminta vioittaa munuaisia. Munuaistauti on pitkään oireeton, mutta sen varhainen tunnistaminen on tärkeää: puolet munuaispotilaista menehtyy verisuonisairauksien seurauksena.
 
Munuaisten vajaatoiminnasta on tulossa maailmanlaajuinen epidemia. Tutkimusten mukaan joka kymmenennellä on ainakin vähäisiä merkkejä munuaisviasta ja noin 5 prosentilla väestöstä on munuaisten toiminnanvajaus. Suomessa tämä tarkoittaa noin 250 000 ihmistä, joista useimmat eivät edes tiedä sairastavansa munuaistautia.

Munuaisia vioittavat muun muassa diabetes, kohonnut verenpaine ja huomattava ylipaino. Munuaisten vajaatoiminta on sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijä: puolet munuaispotilaista menehtyy verisuonisairauksien seurauksena.
 
– Munuaistauti on pitkään oireeton, mutta lieväkin munuaistauti on tärkeää tunnistaa ajoissa. Tämä on nykyään helppoa yksinkertaisten veri- ja virtsakokeiden avulla, joiden tulisi kuulua jokaisen riskipotilaan seurantaan, muistuttaa HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri Eero Honkanen.
 
Sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan noidankehä
Sydämen ja munuaisten vajaatoiminta esiintyvät usein yhdessä. Munuaispotilailla kertyy kalkkia valtimoiden seinämiin, mikä nostaa verenpainetta ja lisää sydämen kuormitusta. Huonosti toimiva sydän ei jaksa pitää yllä riittävää verenkiertoa, jolloin munuaisten toiminta heikkenee entisestään. Tämä voi johtaa nesteen kertymiseen, sydämen lisäkuormitukseen ja pahenevaan noidankehään.
 
– Munuaisten toiminnan heiketessä syntyy rasva-aineenvaihdunnan häiriö, joka johtaa
verisuonten kuten sepelvaltimoiden ja aivovaltimoiden ahtautumiseen. Tästä seuraa lisääntynyt sydäninfarktin ja aivohalvauksen vaara. Myös vakavat rytmihäiriöt ja äkkikuolema uhkaavat, sanoo Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.
 
Suojaa munuaisiasi
Munuaisten suojauksen keskeisiä tekijöitä ovat verenpaineen, sokeritaudin ja veren rasvahäiriöiden tehokas hoito, tupakoinnin lopettaminen, painonhallinta ja munuaisille haitallisten lääkkeiden välttäminen.
 
Maailman munuaispäivä 10.3.2011
Maailman munuaispäivää (World Kidney Day) vietetään 10.3. yli 60 maassa. Suomessa sitä viettävät Munuais- ja maksaliitto, Suomen Nefrologiyhdistys ja Suomen Munuaistautialan sairaanhoitohenkilöstö – Musa.
Munuais- ja maksaliiton verkkosivulla www.musili.fi on helppokäyttöinen Ovatko munuaisesi OK? -riskitesti, jonka voi tehdä netissä tai tulostaa.