Vantaalla sijaitsevan kauppakeskus Jumbon työntekijät eivät Helsingin Uutisten mukaan enää uskalla lähteä iltavuorosta kotiin, kun Jumbon ympärillä parveilee miespuolisia turvapaikanhakijoita. Osa henkilökunnasta on alkanut käyttää taksia iltavuorosta tullessaan.
Ikävät tapahtumat kävivät ilmi tiistai-iltana Vantaan Pakkalan oppimis- ja informaatiotalo Pointissa järjestetyssä Naapurina turvapaikanhakijalle -asukastilaisuudessa. Idea tilaisuuden järjestämiseen sai alkunsa viime aikoina sosiaalisessa mediassa käydystä kiivaasta keskustelusta.
Asukkaiden lisäksi myös poliisi on tietoinen sopimattomasta lähentelystä tyttöjä ja naisia kohtaan.
– Se tieto meilläkin on. Yhtään rikosilmoitusta asiasta ei ole tehty. Asiat eivät tosin johda mihinkään, jos rikosilmoituksia ei tehdä, totesi komisario Jorma Ojala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta Vantaan Sanomille.
Pakkalalainen Mariina Seppä kertoi tilaisuudessa, että hänen lapsensa on saanut kauppakeskuksessa peräänsä ehdotuksia, kosketteluita ja vihellyksiä.
– Jumbo on mennyt alaspäin. Se on kohta kuin Itäkeskus. Teini-ikäinen tyttäreni ei uskalla enää mennä sinne, Seppä sanoi.
Kaupunginjohtaja Kari Nenonen totesi tilaisuudessa, että vantaalaisilta toivotaan nyt ”sekä pitkämielisyyttä että ymmärtäväisyyttä.” Keskusteluun ei toiveista huolimatta saatu yhtäkään turvapaikanhakijaa.
Suomessa oli 6.10. julkaistujen tietojen mukaan yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Heistä Vantaalle on sijoitettu 1 100 (suurin osa miehiä). Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) arvion mukaan Suomeen saapuu tämän vuoden aikana noin 50 000 turvapaikanhakijaa.
Lähde: Vantaan Sanomat, Helsingin Uutiset.