Muistatteko Hokkasen Samin Tampereen Idols-karsinnoista vuosilta 2005 ja 2006? Tamperelainen jamppa keltaisissa haalareissa, joka sulatti monien suomalaisten sydämet rehdillä laululla ja reippailla jälkikommenteilla televisiokameralle. Otin selvää, mitä Samille kuuluu nyt ja sain vastauksen kysymyksistä kaikkein syvimpään – miksi?
Stik in, hoppa in
Ajelen kevättalvista, loskaista tietä Tampereen Järvensivulle ja löydän kerrostalon, joka numeroineen täsmää Samin kertomaan osoitteeseen. Talon värikin täsmää. Rappuun sisään ja hissillä ylös. Oikea ovi löytyy nurkan takaa. Pimpom.
Oven avaa lyhyenläntä kaveri sinisessä collegepaidassa ja maastohousuissa. Nyt minullakin soivat kellot: täähän on tämä kaveri! Sami kutsuu vieraanvaraisesti peremmälle asuntoonsa, joka vaikuttaa varsin mukavalta asua. Istumme pöytään Samin ensin hieman pyyhkäistyä sitä rätillä.
– Rapatessa roiskuu. Aina, kun jotain syö, niin muruja ja läikkeitähän siittä voipi tulla, Sami kertoo naurahdellen.
Näinhän se on.
Elämää, ei sen enempää
Alkuun juttelemme yleisiä asioita Samin elämästä.
– Lappeenrannassa olen syntynyt ja siellä kävin kaikki peruskoulut, kauppiksen ja puolitoista vuotta kotitalousoppilaitosta. Puoli vuotta jälkimmäisessä oltuani olin kuitenkin suorittamassa siviilipalvelustani vuoden ajan Vaasassa ja Turussa. Sitten vielä vuodeksi takaisin kotitalousoppilaitokseen Lappeenrantaan ja sitten Mikkeliin vuodeksi. Siviilipalvelusaikana olin Turun Mäntyrinteen vanhainkodin keittiössä. Vanhuksia en juurikaan nähnyt, koska olin aika lailla siellä keittiön puolella, Sami kertoo.
Kotipaikkakunta jäi loppujen lopuksi kuitenkin vain historiaan.
– Lappeenranta on mukava kaupunki, mutta asuttuani siellä 20 vuotta tuli sellainen olo, että haluaisi vähän isompiin kuvioihin. Sitten muutin Tampereelle.
Tällä hetkellä Sami käy Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa maalarikurssia.
– Tulevaisuus on hyvin auki. Kaikkea on yritetty, mutta mikään ei tunnu oikein onnistuvan ja tälläkään hetkellä eivät näytöt oikein etene.
Silti, olisihan Idolsien Asko päästänyt Samin jatkoon. Muu tuomaristo oli kuitenkin eri mieltä.
Motiivit?
Sitten itse aiheeseen. Mikä sai Samin menemään Idols-koelauluihin tietäen, ettei osaa laulaa sentin vertaa? Motiivina miehen mukaan oli saada naama televisioon, josta poikii turhaa julkisuutta.
– Olen saanut tässä parin vuoden aikana aika hyvin aikaiseksi, koska olen ollut jo ainakin viisi kertaa televisiossa. Tärkeintä mielestäni ei ole ollut Idols-kilpailussa voittaminen vaan mukana oleminen. Lisäksi mielestäni täytyy olla mahdollisimman outo, että jää mieleen. Mukana on ollut varmaan vastaavanlaisia hahmoja kuin minä, ehkä. En tiedä. Mutta erittäin huono laulaja olen, ajattelin siis menestyä hyvin Suomen huonoin laulaja -kilpailussa.
Miekkonen oli seiskan oppilas ala-asteen laulukokeissa.
– Tykkäsin aina laulaa, Sami toteaa.
Millä biiseillä mennään?
Sami lauloi Idols-karsinnoissa ensimmäisenä vuonna Anssi Kelan kappaleen Milla ja seuraavana vuonna mies täräytti ilmoille Mikko Alatalon biisin Ihmisen ikävä toisen luo.
Idols-tuomari Jone Nikulan mukaan on hyvä, että joku laulaa Alatalon biisejä Idolseissa. Samille kommentoitiin positiiviseen sävyyn hyvin muistetuista laulun sanoista, mutta sävelen kerrottiin olevan todella hukassa. Tuomarit olivat moitteista huolimatta kuulemma todella mukavia.
Seuraava vuosi on vaakalaudalla osallistumisen kannalta, koska Sami täytti juuri yli yläikärajan, joka on kolmekymmentä vuotta.
– Toivottavasti ne nyt nostais sitä.
Suomen huonoin laulaja -kilpailuun kisaamaan lähtevä Sami uskoo pärjäävänsä siellä aika hyvin. – En tiedä, montako koelaulua pitää laulaa, mutta laulan joko Kelaa, Alataloa, Rentun ruusun tai Päivänsäteen ja menninkäisen.
Kaikki Aku Ankan taskarit
Sisään astuttuani huomasin hyllyn pullollaan Aku Ankan taskukirjoja.
– Minulla oli jo joitain kymmeniä taskukirjoja kertynyt vuosien mittaan ja yksi kaunis päivä ajattelin kerätä ne kaikki. Nyt minulla on ne kaikki. Aivan loppumetreillä kohtasin ongelman taskarin numero 97 kohdalla (Ankkain sankka suku) – sitä kun ei meinannut löytyä. Lopulta serkkuni myi sen minulle (kiäh kiäh).
Kämpässä oli muutakin mainitsemisen arvoista.
– Tässä on kissataulu. Jos joskus hankin kissan, sen pitäisi olla tämän värinen. Se on vähän kuin Karvinen.
Sami oli allerginen elukoille pienenä, mutta vanhetessa nahka paksuuntuu, eikä reagoi enää niin vahvasti.
– Tässä on Lasilintu. Äitini sai sen viisikymmentävuotislahjaksi. Äitini menehtyi luonnollisesti viisikymmentäyksivuotiaana.
Ennen, nyt ja joskus
– Olen himoinnut omaa saunaa jo 25 vuotta ja nyt minulla sellainen on! Asuessani Tampereen Armonkalliolla tuumin seuraavasta kodistani sellaista, jossa ei koko ajan olisi putkiremontteja ym. hajoamisia ja tietysti saunallista kotia. Täällä on hyvä asua, koska talo on uusi, Sami hykertelee.
Mitenkäs sitten vuonna 2012?
– Vaimo olisi kiva, mahdollisimman rikas sellainen. Itse toivoisin olevani kuuluisa, miekkonen hymyilee.
”Mä maalaispoika oon”
Sami Hokkaselta ilmestyy huhtikuussa sinkku, jossa on biisi Mä maalaispoika oon. Joten hyvät lukijat, pankaa korvan taakse.
Aika rientää ja materiaali on vihkosessa. Kättelemme, heipattelemme ja toteamme vielä tapaavamme joskus, jossain, tulevaisuudessa.
Kaverin tv-esiintymisiä löytyy youtubesta hakusanalla Sami Hokkanen.
Sami Hokkanen faktat:
Syntynyt 25.11.1975
Naimaton
Motto: Eteenpäin vaikka henki menisi.
Tekstit: Toivosen Tapsa