Vuoden 1997 Miss Suomi ja hyvinvointivalmentaja Karita Tykkä, 44, kirjoittaa koskettavasti blogissaan vuoden alussa menehtyneestä äidistään.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni vietän äitienpäivää niin, etten voi halata äitiäni, katsoa silmiin ja sanoa, rakastan sinua. Äitienpäivä ilman äitiä tuntuu tyhjältä ja jotenkin ontolta… Karita kirjoittaa.

Hän kertoo äitinsä olleen yksi tärkeimmistä ihmisistä elämässään.

– Olen saanut elää lapsuuden, jossa koin itseni rakastetuksi ja tärkeäksi. Sairaudenkaan aikana hänestä ei tullut katkeraa tai valittanut kohtaloaan. Äiti eli ja toimi aina sydämestään. Hän oli erityinen.

– Menetin äitini sairaudelle, ehkäpä yhdelle julmimmista – bulbaarioireinen ALS vei kolmen vuoden jälkeen ja uuvutti tämän elämänjanoisen naisen. Naisen, joka ei olisi halunnut mitään muuta enemmän kuin elää, liikkua ja rakastaa.

Karita kirjoittaa käyneensä surutyönsä aikana läpi monenlaisia tunteita.

– Yksi tunne, joka nousi yllättäen myös, oli viha. Huomasin miettiväni miten väärin on, että joku, joka saisi olla ja elää, riistää hengen itseltään, kun samaan aikaan äidille ei anneta edes mahdollisuutta, vaan viedään elämä pala palalta raa’asti ja lupaa kysymättä.

Kuolema on kuitenkin opettanut Karitalle paljon ja saanut arvostamaan jokaista hetkeä.

– En pelkää kuolemaa, mutta ajatus, että poikani jäisi ilman äitiään on pysäyttävä. Elämä päättyy joskus, mutta niin kauan kuin se ei pääty, se jatkuu.

– Kaipaus ja suru on syvää. Side välillämme ei ole katkennut, tunnen äidin yhä. Jokainen aamu noustuani meren aalloista, toivotan äidilleni hyvää huomenta ja kiitän hänestä.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

ALS on motoneuronisairaus, joka aiheuttaa etenevää rappeutumista liikehermosoluissa, jotka ohjaavat tahdosta riippuvien lihasten toimintaa. Oireita ovat lihasten jäykkyys, lihasnykäyskset ja asteittain pahentuva lihasten heikentyminen. Tämä johtaa vaikeuksiin puhumisessa, nielemisessä, liikkumisessa ja lopulta hengittämisessä.

Lue myös:

Karita Tykän äiti on kuollut – ”Suuri tyhjyys on vallannut tilan”

Karita Tykkä julkaisi silkkihääpäivänään tunteikkaan kirjeen miehelleen: ”Koko sydämestäni tahdon edelleen”