Hyvinvointivalmentaja ja tv-kasvo Aki Manninen joutui kohun keskelle lauantaina Nelosella esitetyn Selviytyjät-sarjan jälkeen. Monien mielestä Manninen käyttäytyy epäasiallisesti Selviytyjissä kisaavia naisia kohtaan, sillä hän muun muassa kuvailee heitä Selviytyjät Suomi Extrassa ”kieroiksi kuin korkkiruuvit”. Lisäksi Manninen kommentoi ohjelmassa, että ”jos hänellä olisi tissit, olisi hän mennyt tyttöjen kerhoon” ja ettei hän voinut juonitella Selviytyjissä naisten kanssa, sillä ”hänellä on munat”.

Selviytyjät Suomi Extran juontaja Alma Hätönen haukkui Akin naisvihamieliseksi sosiaalisessa mediassa. Hän myös kommentoi, miksi ei puuttunut tilanteeseen lähetystä tehdessä.

Alman pitkä päivitys kuului seuraavasti:

Keskustelua on käyty siitä, että miksi televisiossa näytetään näin naisvihamielisiä kommentteja. Itse olen sitä mieltä, että niiden leikkaaminen pois ei poista ongelmaa. Sehän nimenomaan olisi tällaisten puheiden suoltajan suojelemista ja ongelman lakaisemista maton alle esittää, ettei noin alentavasti puhuttaisi enää vuonna 2021. On tärkeätä, varsinkin viime aikoina käydyn keskustelun kannalta, että ihmiset näkevät, että myös Suomessa misogynia voi hyvin. Tasa-arvo on mennyt pitkälle, mutta me ei olla vielä perillä. Paljon on tehtävä ja siinä tekemisessä tarvitaan myös miehet aktiiviseen rooliin. Vastuu miehen käytöksestä ei ole naisella.

Itse tein tuossa totaalisen yllättävässä (ja täysin absurdissa) hetkessä päätöksen olla provosoitumatta ihan siksi, että halusin kansan näkevän, että tällainen puhe on edelleen voimissaan. Mikäli olisin ongelmoittanut tilanteen, olisi ollut mahdollista, että keskustelua aiheesta ei olisi päässyt syntymään. Ymmärrän hyvin, että moni odotti minun puuttuvan asiaan ja se olisi varmasti ollut fiksua. En missään nimessä hyväksy jaksossa nähtyjä puheita tai kiusaamista.

Osa kommentoijista on ollut sitä mieltä, että nimenomaan minulla naisena oli vastuu puuttua tilanteeseen. Tuntuu kuitenkin ironiselta, että tilanteessa, jossa samassa huoneessa on kaksi miestä, joista toinen puhuu naisvihamielisiä asioita niin vastuu tilanteeseen puuttumisesta olisi huoneen ainoalla naisella. Naisella, joka joutuu töissään kuuntelemaan misogynistä puhetta. Jälleen ollaan siinä tilanteessa, että nainen pistetään vastuuseen miehen teosta. Ei. Ainoastaan tekijä on vastuussa käytöksestään. Nainen ei ole vastuussa siitä, että mies puhuu tai tekee naisvihamielisiä tekoja.

Ohjelman konseptiin kuuluu se, että pudonnut kilpalija saa tilittää tuntojaan ja purkaa kokemustaan kilpailusta. Juontajan positio tilanteessa on täysin erilainen kuin suorassa lähetyksessä, sillä Selviytyjät Extrassa puhumme haastateltavan kanssa pitkään ja lopullinen haastattelu typistetään ja editoidaan kymmeneen minuuttiin. Suorassa lähetyksessä juontajalla on enemmän mahdollisuuksia kontrolloida tilannetta. Pyrin itse vaan pysymään tilanteessa ammattimaisena.

Instagram: Aki Manninen

”Miksi kehuit haastatteluni hyväksi?”

Aki on ihmeissään Alman tavasta toimia juontajana ja toimittajana.

– Alma Hätönen, miksi sanoit että haastatteluni oli todella hyvä. Missä kohtaan tuli muutos, Aki kirjoittaa Instagramin Stories-osioon.

Aki on julkaissut myös kuvan Iltalehden jutusta, jossa kerrotaan Alman päivityksestä.

– Miten toimittaja voi lynkata haastateltavan? Aki ihmettelee.

Lue myös:

Kohun keskelle joutunut Aki Manninen ihmeissään Alma Hätösen käytöksestä: ”Miten toimittaja voi lynkata haastateltavan?”

Aki Manninen perustelee putoamistaan Selviytyjistä: ”Minulla ei ollut jumalauta tissejä”

Selviytyjät-kilpailija Archie Cruz kommentoi Aki Mannisen sanomisia: ”Tuomitsen kaikenlaisen sovinismin”