Yrittäjä ja somevaikuttaja Sointu Borg on julkaissut omalle Instagram-tililleen päivityksen, jossa hän ottaa kantaa woke-kulttuuriin.

Käsite woke on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista ja tarkoittaa poliittisesti valveutunutta, rasismin ja muun yhteiskunnallisen epäoikeudenmukaisuuden tiedostavaa henkilöä. Kuluneina vuosina käsite on tullut tutuksi erityisesti feministisen liikkeen sisällä, ja monet woke-aatteen kannattajat julistautuvatkin myös feministeiksi.

– Oletko woke vai piiloudutko woke-kulttuurin taakse oikeuttaaksesi oman perseilysi? Borg aloittaa pitkän kirjoituksensa.

Borg painottaa, ettei hän halua postauksessaan kyseenalaistaa woke-kulttuurin tai someaktivismin hyödyllisyyttä. Sen sijaan hän kritisoi cancel-toimintaa sekä erilaisten näkyvien trendien perässä juoksemista. .

– Tarkoitan tällä tietynlaista performatiivista vaikuttamista, joka tukee mielestäni vahvasti cancel-kulttuuria. Ilmiötä, jonka sisällä valveutuneisuudesta on tullut outoa kilpailua, jopa hierakialeikki, tapa tuottaa sosiaalipornoa, Borg kuvailee.

– Näissä tilanteissa epäkohdista tehdään ikään kuin viihdykettä ja uuden ”tulipalon” syttyessä, moni hyppää mukaan soppaan puuttellisin tiedoin, hän toteaa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Borg on pistänyt merkille, että hänen mainitsemissaan tilanteissa julkinen keskustelu tuppaa usein karkaamaan itse aiheen ääreltä. Hänen mukaansa osa kommentoijista saattaa osallistua keskusteluun vain, jotta saisi itselleen ja omalle brändilleen näkyvyyttä.

– Joitain keskusteluja seuratessani olen välillä miettinyt, onko tässä ideana rakentaa yhteisymmärrystä ja oivalluksia, vai päinvastoin luoda lisää polarisaatiota ja skandaalin haihtuessa etsiä uusi target teurastettavaksi, nainen pohtii.

– Näissä yhteyksissä pohdin, ajatteleeko ajatuksiaan jakava sitä miten tehdä itse aihe tai ongelma näkyväksi vai kenties sitä kuinka tehdä itsensä näkyväksi? Onko kyse halusta keskustella vai influencerin omasta brändin rakentamisesta?

Tekstissään Borg kuitenkin myöntää, ettei liputa myöskään ”hyssyttelyn kulttuurin” puolesta.

– Ehkä se mitä tällä haen on heittää pöydälle kysymys siitä, että haetaanko tietyillä keskusteluilla muutosta vai halutaanko kohde vain ryvettää syyllisyydessä ja häpeässä niin, että viivan alle ei jää mitään muuta kuin katkeruutta? Välillä toivoisin ääntä ja platformia lisää heille, keistä puhutaan. Oivalluttaminen kuitenkin eroaa maalittamisesta.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Borgin suorasanainen postaus on kerännyt runsaan määrän ylistäviä kommentteja naisen seuraajilta.

– Erinomainen kirjoitus! Välillä tuntuu, että osan tarkoitus on kiillottaa omaa sädekehäänsä lyttäämällä jonkun toisen yksittäistä väärää sanavalintaa ja sitä kautta koko ihmistä alas. Ei ehkä yhteisymmärrystä ja inhimillisyyttä lisäävä tapa, aitajuoksija Lotta Harala muotoilee.

– Tää on todella hyvin sanoitettu, ja oon samaa mieltä. Välillä mustakin tää nykyinen ”keskustelu” on näyttänyt siltä, että rakentavan ja oikeasti hyödyllisen keskustelun sijaan tarkotuksena on hakea aina vaan seuraava kohde, jota julkisesti ryöpytetään, eräs toinen seuraaja kiteyttää.

– Olet ensimmäinen seuraamistani vaikuttajista, joka kirjoittaa tästä. Yllätyn positiivisesti monesti rohkeudestasi ja tinkimättömästä rehellisyydestäsi, kehuu yksi.

– Puhut asiaa nainen!

– Ah, mä oon siis niin samaa mieltä tästä! Hyvä kun sanoitit tätä ja toit aihetta esiin! 

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Lue myös:

Espanjan lämpöön matkustanut Sointu Borg kärsii rajuista mielen haasteista – ”V***ttaa omassa pääkopassani eniten”

Sointu Borgilla takana rankka vuosi – selätti vihdoin haasteet parisuhteessa: ”Pääni hajoaisi ilman Tomia”