Vuonna 2020 ensimmäistä kertaa järjestetyn The Face of African Queen -missikilpailun voittajaksi kruunattiin marraskuussa 27-vuotias Aja Daffeh.

Gambiasta 7-vuotiaana Suomeen muuttanut Aja Daffeh on ehtinyt nauttia misseydestään jo lähes kuukauden päivät, kun hän Metropolille antamassaan haastattelussa paljastaa olevansa edelleen täysin häkeltynyt saamastaan kunniasta.

– Ei tätä vieläkään oikein tajua. Tuntuu kuin eläisin jotain pitkää, ihanaa unta! Daffeh hehkuttaa onnellisena.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Jume Luoma

– Minun on ollut vaikeaa kuvailla fiiliksiäni muille ihmisille, sillä uskon tämän tunteen olevan sellainen, jota vain itse kykenee ymmärtämään. Mutta sen voin ainakin varmuudella sanoa, että olen tänä vuonna saavuttanut yhden suurimmista unelmistani, hän toteaa äänellä, josta kuuluu samaan aikaan sekä itsevarmuus että nöyryys.

Osallistumiseen painava syy

Kun Daffehilta kysyy, mikä sai hänet osallistumaan entisen Miss Helsingin Kelly Kalonjin perustamaan The Face of African Queen -kilpailuun, kuplivan puhelias ja aurinkoinen nainen vaikenee hetkeksi.

Hän huokaisee syvään ja alkaa kertomaan tarinaa edesmenneestä ystävästään.

– Hyvä ja äärimmäisen rakas ystäväni menehtyi tasan kaksi vuotta sitten. Kokemus oli sen verran raskas, että sairastuin sen seurauksena masennukseen, enkä kokenut enää olevani arvokas ihminen, Daffeh kuvailee vakavana.

– Olin varma, että jotain pahaa sattuu ja jään tästä maailmasta pois, hän lisää.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Natalia Butina

Daffeh kertoo, kuinka tämä kyseinen ystävä oli elossa ollessaan useita kertoja kannustanut Daffehia osallistumaan missikisoihin tai mallikuvauksiin. Daffeh ei kuitenkaan vielä tuolloin luottanut kykyihinsä ja ystävän ehdotukset jäivät vain haaveiksi.

– Muutama päivä ennen The Face of African Queen -kilpailun castingia toinen hyvä ystäväni lähetti minulle linkin kisojen nettisivuille ja muistutti minua kuolleen ystäväni sanoista.

– Ajattelin jälleen aluksi, että ei minusta olisi näihin kisoihin. Mietin kaikennäköistä; masennustaustaani ja sitä, tulisinko kestämään kaikki mahdolliset negatiiviset kommentit. Lopulta tajusin, että juuri taustani takia minusta jos jostain löytyy voimaa. Olen selvinnyt elämässäni aivan järkyttävistä asioista ja nyt aion vihdoin käyttää ääntäni – ja teen sen kovempaa kuin koskaan aikaisemmin, Daffeh summaa ja kiittää samassa lauseessa edesmennyttä ystäväänsä.

– Osallistuin The Face of African Queen -kilpailuun hänen takiaan, ja hänen muistoksi.

Ikuiset arvet

Puhuessaan Daffeh painottaa useaan otteeseen voimakkaasti sitä, kuinka kiitollinen hän on monista asioista elämässään. Tänä päivänä nainen vaikuttaa olevan erittäin vahva ja ennen kaikkea varma siitä, mitä haluaa tehdä.

Daffeh ei pelkää kertoa avoimesti menneisyydestään, johon kuuluu paljon raskaita asioita. Vihaa, surua ja kipuakin.

– Asia, josta haluaisin tulevaisuudessa puhua julkisuudessa enemmänkin on naisten silpominen, Daffeh aloittaa.

– Minä olen silpomisen, eli ympärileikkauksen uhri, hän jatkaa ääni murtuen.

Itkuaan peittelemättä Daffeh kuvailee, kuinka hän vielä tänäkin päivänä muistaa kivut, joista hän on silpomisen vuoksi joutunut kärsimään lähes koko elämänsä.

– Minulle on jäänyt silpomisesta ikuiset arvet, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Edelleen vessassa käydessäni odotan kipua – niin syvälle juurtuneet ovat traumani.

– Tämä on viestini afrikkalaisen kulttuurin puolelle: lopettakaa silpominen. Antakaa meidän naisten tehdä kehoillamme mitä me itse haluamme, Daffeh kiteyttää.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Tuomo Lampinen

Vahva luotto tulevaan

Yksi Daffehin unelmista olisi saada olla mukana tekemässä naisten silpomisen vastaista työtä. Lisäksi hän haluaisi päästä kehittämään sairaanhoitoa kotimaassaan Gambiassa.

– Tänä vuonna Gambiassa on kuollut ennätysmäärä naisia synnytyksessä ja myös malaria on suuri ongelma kotimaassani. Oma pikkusiskoni kuoli aikoinaan malariaan, joten minulle olisi erittäin tärkeää tehdä jotain, joka estäisi samanlaisen kohtalon muiden lasten kohdalla.

Tällä hetkellä Daffeh opiskelee ammattiopistossa hiusalaa, mutta hän suhtautuu luottavaisin mielin tulevaan ja siihen, että pääsee toteuttamaan pitkäaikaisia haaveitaan ja auttamaan heitä, jotka kipeimmiten sitä tarvitsevat.

– Sen jälkeen, kun vihdoin päätin etten suostu olemaan tämän maailman uhri, en ole miettinyt asioita liikaa tai liian monimutkaisesti.

– Enää en epäile itseäni enkä piiloudu, vaan toteutan itseäni täysillä. Asioiden, etenkään suurien asioiden ei tarvitse tapahtua yhdessä yössä. Siksi luotan siihen, että kaikki menee hyvin, Daffeh sanoo ja jälleen kerran hänestä kuulee, että hän jos joku todella tietää mitä tekee.

Lue myös:

Upea Kelly Kalonji perusti uuden kauneuskilpailun – katso häikäisevät kuvat finalisteista

Missi Kelly Kalonji avautuu kiusaamiskokemuksistaan – ”Itkin vessassa, koska ahdisti niin paljon”