Maailmanlaajuisen koronapandemian aiheuttamasta poikkeustilan julistamisesta Suomessa tulee muutamien viikkojen päästä kuluneeksi tasan vuosi. Viheliäinen virustauti on sotkenut lähes jokaisen ihmisen elämää eikä sen haittavaikutuksilta ole tuskin kukaan onnistunut välttymään, eivät edes elämäniloisuudestaan ja taloudellisesta menestyksestään tunnettu julkkispariskunta Toivo ja Nadja Sukari.

Espanjan asunnoltaan Suomeen kaksi viikkoa sitten palannut pari kertoo Metropolille antamassaan haastattelussa viettäneensä kuluneet kuukautensa varsinaista erakkoelämää, johon ei ole sisältynyt paljoakaan muita aktiviteetteja pakollisten kauppareissujen, salitreenien ja kahden kodin välillä matkustelemisien lisäksi.

– Onhan tämä todella ahdistavaa, Toivo puuskahtaa Metropolille.

– Kyllä tällainen poikkeustila koettelee ihmistä henkisesti ja käy pahasti psyykkeen puolelle. Etenkin nuorille on varmasti erittäin rajua se, että yhtäkkiä lopetetaan kokonaan kaikki, hän jatkaa.

Nadja-vaimo komppaa miestään toteamalla, että nyt jos koskaan olisi tärkeää pitää yllä positiivista tunnelmaa ja ajattelua.

– Tässä tilanteessa ei panikointi auta. Tietenkin ihmiset voivat huonosti, jos kaikkialla koko ajan hoetaan, kuinka kauhean ja pelottavan tilanteen keskellä me elämme. Mielestäni hyvän käsihygienian ja kasvomaskien käytön ohella meidän olisi tärkeää muistaa keskittyä myös asioihin, jotka tuottavat meille onnea ja iloa, Nadja painottaa.

Nadja paljastaa miettineensä, että olisi hienoa, jos Suomessa olisi kokonainen ministeriö, joka huolehtisi kansalaisten onnellisuudesta.

– Suomi on tilastojen mukaan maailman onnellisin maa, mutta mistä se onnellisuus todellisuudessa oikein kumpuaa? Ja minkä takia niin moni kuitenkin voi niin hirveän huonosti? Nadja pohtii avoimesti.

– Kaikki on suhteellista. Esimerkiksi maailman rikkaimmat maat ovat rikkaita vain numeroiden perusteella, vaikka todellisuudessa ihmisten hyvinvointi on niin paljon muutakin, nainen lisää.

– Minä uskon, että korona on ollut merkittävä asia sillä tapaa, että se on paljastanut meille meidän heikot kohtamme. Valtioiden tulee pitää kansalaisistaan huolta ja nyt me näemme, kuinka hyvin kukin maa tässä tehtävässä suoriutuu. Toisaalta on myös meidän jokaisen omalla vastuulla pitää huolta omasta terveydestämme, sillä hyvinvointiin ei loppupeleissä löydy mitään oikoreittejä.

Voimaa urheilusta

Terveyteen liittyvissä asioissa on Nadja todellinen asiantuntija. Hän voitti vuonna 2016 bikini fitnessin SM-kisoissa oman sarjansa, eli yli 35-vuotiaat ja hurmasi aikoinaan Toivonkin huippuunsa treenatulla kropallaan.

Myöhemmin Nadja on saanut myös miehensä innostumaan itsensä huolehtimisesta, vaikka tämä aiheeseen aikaisemmin hieman skeptisesti suhtautuikin.

– Nyt kaikki luulevat, että olen oikeasti nuorentunut! Toivo naurahtaa kun hän kertoo uusista, vaimoltaan oppimistaan elämäntavoistaan.

– Aikaisemmin ihmettelin, että vaikka minä kuinka yritin liikkua oli minulla silti kolesterolit ihan pilvissä. Mutta nykyään käyn säännöllisesti salilla, syön paljon parempaa ruokaa ja aiempaa tiheämmin, noin kolmen tunnin välein. Aamuni aloitan kaurapuurolla ja marjoilla, mikä on aivan loistava tapa startata päivä, hän iloitsee.

Nadja keskeyttää miehensä paljastamalla tämän entisen paheen, joka oli aina ollut suurin syy Toivon elämänmuutosprojektien epäonnistumisille.

– Sinä joit niitä mehuja! Nadja tokaisee.

– Ei ihme ettei paino tippunut, sillä vedit koko ajan sokeria ja säilöntäaineita erilaisten tuoremehujen muodossa, hän piikittelee puolisoaan lämpimään sävyyn.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Bo Stranden

65-vuotias Toivo on nyt jättänyt tuoremehut lopullisesti taakseen ja voi paremmin kuin koskaan – kiitos vaimonsa.

Mutta aivan kaikelta eivät edes salitreeni ja puuroaamiaiset ihmistä suojaa, sai Toivokin hiljattain huomata. Mies nimittäin loukkasi muutamia päiviä sitten jalkansa pahasti ja pelkää joutuvansa leikkaukseen.

– Hiihdin ensimmäistä kertaa vuosiin ja tietenkin menin sitten heti kaatumaan, Toivo harmittelee.

– Jalkani on tällä hetkellä todella kipeä ja turvonnut, joten minun on pakko käydä kuvauttamassa se. Minulla on sellainen tunne, että kyllä siellä sairaalassa varmasti puukkoa tulee, hän jatkaa.

Ikävästä tapaturmasta huolimatta suhtautuu Toivo luottavaisin mielin tulevaisuuteen. Hän pyrkii tällä hetkellä elämään elämäänsä rauhassa päivä kerrallaan.

Loppu kävi lähellä

Viime vuoden maaliskuun tapahtumat ovat vielä kirkkaana mielessä muistuttamassa siitä, kuinka tärkeää on osata nauttia juuri niistä asioista, jotka kulloisessakin elämäntilanteessa ovat hyvin.

– Silloin kun korona viime keväänä alkoi, niin minun oma reaktioni oli kyllä täydellinen paniikki, liikemiehenä työskentelevä Toivo myöntää.

– Ajattelin, että tähänkö nyt päättyy minun 50 vuoden yrittäjäputkeni, hän toteaa vakavana.

Toivon tähänastinen työura on ollut häkellyttävän nousujohteinen ja hän on vuosien aikana kerryttänyt omaisuuttaan muun muassa perustamiensa yritysten Maskun Kalustetalon ja kauppakeskus Ideaparkin omistajana.

– Olen nähnyt 90-luvun laman ja vuoden 2009 laman, ja niistä ollaan selvitty. Nyt päässäni kiersi kehää vain epätoivoinen pelko siitä, että tulen koronan takia menettämään kaiken.

– Kyllä siinä kuukauden ajan pyöri unettomana sängyssään kun mietti, että jos 50 vuoden kovan työnteon jälkeen joutuisi yhtäkkiä luopumaan kaikesta… Se olisi järkyttävää, Toivo huokaisee ja lisää:

– Ja näinhän ihmisille siis on myös käynyt. Tämä on ollut suuri katastrofi monelle.

Rakkaus kantaa

Juuri nyt Toivolla ei itsellään onneksi ole akuuttia huolta bisneksistään, joten hän voi ainakin hetkeksi hengähtää ja antaa asioiden tapahtua omalla painollaan.

– Itse asiassa Masku on jopa hyötynyt siitä, että ihmiset ovat viettäneet paljon aikaa kotona ja haluavat sisustaa paikkansa mieleisikseen. Mutta tietysti eihän meistä kukaan vielä voi tietää, miltä talous näyttää esimerkiksi kahden vuoden päästä.

– Siksi meidän täytyykin elää hetkessä, Toivo hymyilee.

Tähän ajatukseen myös Nadja yhtyy vahvasti.

– Kyllä, juuri näin!

– Nyt jopa vähän jo naurattaa se, kuinka aluksi emme meinanneet edes uskaltaa nukkua toistemme vieressä, Nadja kuvailee.

– Joo, silloin sitä pelkäsi olla lähellä jopa omaa vaimoaan, jos vaikka korona iskisi, Toivo tirskahtaa.

– Mutta kyllä se on se rakkaus, mikä tällaisissa tilanteissa kantaa eteenpäin. Onneksi meillä on toisemme, Nadja alleviivaa ja tekee selväksi sen, että tämä pariskunta menee yhdessä läpi vaikka harmaan kiven – tai koko maailmaa kourittelevan koronan.

Lue myös:

Aviokriisiin ajautuneet Kalle ja Riina-Maija Palander eivät peittele suhteensa nykytilaa – katso kuva!

Seiska: Rita ja Aki Mannista rikosilmoituksella uhanneen Emilian palkintomatkasta nousi kohu – Aki puolustautuu: ”Emme voi olla vastuussa”

Martina Aitolehdeltä rehellinen tunteenpurkaus – ajautui keskelle rankkaa tilannetta: ”Koko elämä on mennyt uusiksi”