Ilmainen robottibussi aloitti tänään liikennöinnin Espoossa Keran juna-aseman tuntumassa. Robottibussin kyytiin pääsee viikoilla 37 ja 39–40, tiistaista torstaihin. Kokeilussa hyödynnetään 5G-verkkoteknologiaa.

Suomalainen robottibussi GACHA aloitti liikennöinnin Espoon Kerassa tiistaina 10.9.2019 kaikille avoimessa kokeilussa. Kyseessä on ensimmäinen osa Espoon kaupungin, Sensible 4:n ja Nokian yhteistyötä, joka tähtää robottibussien tuomiseen pysyväksi osaksi Espoon liikennettä.

– Espoon kaupunki haluaa toimia aktiivisesti kumppaneiden kanssa kestävien innovaatioiden edistämisessä. On tärkeää kehittää yhdessä uusia ratkaisuja, jotka tukevat kestävää kasvua ja toimivat myös uusina tuotteina ja palveluina muillekin alueille ja muihin maihin, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Espoon kaupunginvaltuusto on asettanut tavoitteen automaattibussin pysyvään kaupalliseen operointiin vuoteen 2021 mennessä.

– Kaupunki kehittää tapoja, jotta pysyvä käyttöönotto olisi mahdollinen tavoitellussa aikataulussa. Kerassa sijaitseva Nokian kampus mahdollistaa uusimman verkkoteknologian käytön. Alueelle rakennetaan 5G-kaupunkiverkkoa ja kehitetään uusia älykaupunkiratkaisuja. Kerasta kehitetään maailmanluokan kiertotalouden kehitysaluetta, jossa uudet teknologiat ja palvelut voidaan ottaa helposti käyttöön ja hyödyntää myös muualla, sanoo kaupungin kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala.

Autonominen liikenne tarvitsee nopeita mobiiliverkkoyhteyksiä suuren tietomäärän takia. Alueella sijaitsevalla Nokian kampuksella on käytössä Nokian nopea ja lyhytviiveinen 5G-verkko, joka on tärkeä edellytys itseajaville ajoneuvoille ja tulevaisuuden liikenteelle.

– Kera on merkittävä uusien kiertotalouden ratkaisujen kehittämisympäristö, johon robottibussi sopii hyvin yhdistäen Nokia kampusaluetta Keran junaseisakkeeseen”, kaupunginjohtaja Mäkelä tiivistää.

Robottibussi liikennöi viikoilla 37 ja 39–40

GACHA-bussi palvelee viikoilla 37 ja 39-40, kolmena päivänä viikossa. Halukkailla on mahdollisuus hypätä tiistaista torstaihin kello 10.00–14.00 GACHA:n kyytiin ja kokea robottibussi avoimessa tieympäristössä.

Noin 1,5 kilometriä pitkän lenkin toinen pää on Keran juna-aseman tuntumassa ja toinen Karaportti 3:n edustalla. Bussi ajaa non-stop-periaatteella ja kyyti on maksuton.

GACHA – maailman ensimmäinen kaikkiin sääolosuhteisiin soveltuva itseajava robottibussi

Ainutlaatuinen paikannusteknologia mahdollistaa robottibussien ympärivuotisen ajamisen myös Suomen sääolosuhteissa. Sensible 4 on tehnyt GACHA:n yhteistyössä kuuluisan japanilaisen designyhtiö MUJI:n kanssa. Robottibussipilotti on osa Nokia Bell Labsin vetämää LuxTurrim5G -ekosysteemihanketta, jossa rakennetaan 5G-kaupunkiverkkoa ja kehitetään uusia älykaupunkiratkaisuja.

Robottibussi on osa Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa -hanketta, jota toteutetaan 6Aika -rahoituksella yhdessä Oulun, Turun ja Tampereen kaupunkien kanssa. Hankkeen tavoitteena on kehittää vähähiilistä liikennettä liikenteen solmukohdissa. Hankeaika on 1.8.2019 – 31.10.2021.

Espoon tavoitteena on olla pysyvästi Euroopan kestävin kaupunki ja hiilineutraali 2020-luvulla. Ilmastopäästöistämme suurin osa syntyy asuntojen lämmittämisestä, liikenteestä ja sähkön kulutuksesta. Kestävän kasvun tukemiseksi kehitämme ja otamme käyttöön puhtaan teknologian ratkaisuja yhdessä kumppaneiden kanssa. Toimimme yhdessä espoolaisten kanssa älykkään kaupunkikehityksen, ilmastotyön ja kiertotalouden edelläkävijänä.

Lähde ja kuva: Espoon kaupunki