Etnosoi!n pääohjelmiston jokainen kokoonpano nähdään ensi kertaa Suomessa. Freesiä ei kuitenkaan ole vain se, että yhtyeitä ei ennen ole Suomen korkeuksilla päästy kuulemaan, vaan ennenkaikkea, että ohjelmiston jokainen artisti on löytänyt sen ihmekaavan perinteen ja modernin yhdistämiseen, jossa lopputuloksena kuullaan täysin uutta, omaa ilmaisua hengittävää musiikkia.
Marraskuisen Etnosoi!-festivaalin yhtenä kohokohtana nähdään Suomessa ensimmäistä kertaa vierailevan, Walesin tähtiharpisti Catrin Finchin ja Etnosoi!ssa 2006 nähdyn Seckou Keitan yhteiskonsertti. Kriitikoiden ylistämä yhteisprojekti Catrin Finch & Seckou Keita on kahminut alan palkintoja ja aiheuttanut poikkeuksetta haltioituneita reaktioita niin yleisössä kuin ammattifoorumissa. The Queen of Harps -lisänimen saaneen Catrin Finchin ja Keitan sekä Cissokhon grioottisukujen vesan Seckou Keitan yhteistyön tuloksena syntyy äärimmäisen taiturimaista, lumoavan herkkää ja virvoittavaa kudelmaa.
’Intricate, ethereal and entrancing, an elaborate pas-de-deux… remarkable.’
Neil Spencer, Uncut Magazine

Unkarin tämän hetken kiinnostavimpiin ja kansainvälisimpiin yhtyeisiin lukeuva Söndörgő tekee Suomen ensiesiintymisensä myös Etnosoi!-areenalla. Söndörgő on yhtye, joka on onnistunut luomaan musiikillaan ja lavaesiintymisellään yhtälön, joka voittaa puolelleen niin traditionaalisemmat kansanmusiikkifestivaalit kuin rock-festaritkin. Muun muassa Roskilde-yleisöä viime vuonna villinnyt Söndörgő etsii repertuaariinsa musiikkia usein unohduksiin joutuneesta eteläslaavilaisesta perinteestä, erityisesti serbien ja kroaattien asuinalueilta.
’One of my highlights at Roskilde Festival 2013.’
Peter Hvalkof, Roskilde Festival Music Programmer

Kreikkalaisen musiikin ystäville tarjoutuu todellinen aikamatka alueen historiaan En Chordais -yhtyeen Suomen vierailun kautta. “Prix France Musique des Musiques du Monde” -palkitun, Kreikan ja laajasti Välimeren alueen musiikkia ja sen historiaa tutkivan ja esittävän En Chordaisin keulahahmo Kyriakos Kalaitzidis tunnetaan yhtenä Välimeren alueen arvostetuimmista ud-luutun taitajista.
’A score of Byzantine music arranged and performed by the Greek ensemble En Chordais will soak into your system and stay there.’
The New York Times

Kotimaisen musiikin parhaimmistoa kuullaan Etnosoi!ssa muodossa pohjonen alanko. Pohjonen alanko on Ismo Alangon ja Kimmo Pohjosen yhteinen musiikillinen maisema, jossa miehet tutkivat ihmisäänen erilaisia ulottuvuuksia. Pohjonen alangon ensi-ilta nähdään Etnosoi!ssa Kuudennella linjalla.
Etnosoi! ja Vapaat äänet yhdistävät voimansa Hubert Dupont Jasmim trion muodossa. Trio on ranskalaisen jazzvisionäärin ja kahden modernin arabimusiikin mestarin kohtaaminen. Basisti ja säveltäjä Dupontin tarkoitus on rakentaa musiikillista siltaa lännen ja Lähi-idän välille.
ETNOSOI! HELSINGISSÄ 3.-9.11.2014
OHJELMISTO
31.10. KICK OFF -KLUBI: IVA NOVA (VENÄJÄ)
Korjaamon vintti
3.11. CKETCHES OF CATALONIA / KHYAL METAMORPHOSES
Musiikkitalo, Black Box
5.11. EN CHORDAIS (KREIKKA)
Malmitalo
6.11. VAPAAT ÄÄNET: HUBERT DUPONT JASMIM TRIO (SYYRIA, PALESTIINA, RANSKA) / KÄMÄRÄINEN & VIINIKAINEN
Malmitalo
6.11. POHJONEN ALANKO
Kuudes linja
7.11. CATRIN FINCH & SECKOU KEITA (UK/SENEGAL)
Savoy-teatteri
7.11. HELSINKI-COTONOU ENSEMBLE (SUOMI/BENIN)
Kulttuuritehdas Korjaamo
8.11. SÖNDÖRGŐ (UNKARI)
Savoy-teatteri
8.11. JOONAS WIDENIUS TRIO
Juttutupa
9.11. LASTEN ETNOSOI!
Malmitalo
Festivaaliohjelmistossa lisäksi mm. Etnosoi! Kulttuurikeskus Caisassa: 3.11.-15.11.2014 Äidinkieli – Mother Tongue ääni-installaatio, yleisöluentoja, Etnosoi!-näyttely ja Etnosoi! Tampereella
WWW.ETNOSOI.FI
Liput: Savoy-teatteri ja Malmitalo Lippupalvelu, Kuudes linja ja Korjaamo Tiketti