Sanonta ”olet mitä syöt” tulee ottaa vielä kirjaimellisemmin kuin olemme kuvitelleet. Tiedemiesten mukaan ruokavalion ja mielialan välillä on nimittäin selkeä yhteys.
Tutkimuksissa todettiin punaisen lihan ja siipikarjan lihan syömisen kohottavan nuorten aikuisten mielialaa. Yli kolmekymppisten mielialaa nostavat sen sijaan hedelmät ja niiden sisältämät antioksidantit.
Liha sisältää yhdisteitä, jotka lisäävät kehon dopamiinin tuotantoa. Dopamiinia kutsutaan myös onnellisuushormoniksi. Kasvissyöjien lohduksi tutkijat kuitenkin totesivat, että säännöllisellä liikunnalla on samat vaikutukset.
– Nuoret aikuiset, jotka söivät lihaa vähemmän kuin kolme kertaa viikossa ja treenasivat vähemmän kuin kolme kertaa viikossa, osoittivat merkkejä selkeästä henkisestä ahdingosta, tutkija Lina Begdache totesi.
Vanhemmille aikuisille puolestaan suositellaan hedelmistä saatavia antioksidantteja, sillä ne auttavat taistelemaan ikääntymistä edistäviä vapaita radikaaleja vastaan. Kypsemmille aikuisille suositeltiin myös hiilihydraattien ja kofeiinin määrän rajoittamista henkisen hyvinvoinnin kohottamiseksi.
Lähde: NY Post
Kuva: Pixabay