Jokainen on toisinaan stressaantunut, mutta kroonista stressiä ei kenenkään tulisi sietää. Osa stressioireista on hienovaraisia, eikä niitä välttämättä osaa yhdistää stressiin. Jos koet joitain näistä kymmenestä oireesta, pyri lievittämään stressiä esimerkiksi ottamalla päivittäin aikaa itsellesi joko lähtemällä kävelylle tai vain sulkemalla puhelimesi.

1. Päänsäryt viikonloppuisin

Äkillinen stressitason laskeminen voi aiheuttaa migreeniä. Pyri pitämään uni- ja ruokailurytmisi viikonloppuisin mahdollisimman samanlaisina kuin viikolla.

2. Voimakkaat kuukautiskrampit

Stressaantuneimmat naiset kokevat voimakkaita kuukautiskipuja kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähemmän stressaantuneet. Liikunta voi lievittää kipuja ja stressiä.

3. Kipeä leuka

Kipeä leuka voi olla merkki hampaiden narskuttelusta unissaan, mitä stressi yleensä pahentaa.

4. Oudot unet

Unet käyvät usein sitä positiivisemmiksi, mitä pidempään nukut. Stressaantunut henkilö heräilee useammin yön aikana, minkä vuoksi epämiellyttäviä unia voi ilmetä läpi yön.

5. Vuotavat ikenet

Stressaantuneilla henkilöillä on suurempi riski saada parodontiitti, joka on hampaiden kiinnityskudosta tuhoava sairaus.

6. Äkillinen akne

Stressi lisää tulehduksia, mikä voi johtaa aknen puhkeamiseen aikuisiällä.

7. Makeanhimo

Stressi lisää usein makeanhimoa.

8. Kutiava iho

Kroonisesta kutinasta kärsivät ovat kaksi kertaa todennäköisemmin stressaantuneita kuin ne, jotka eivät kutise. Stressin uskotaan pahentavan jo olemassa olevia ongelmia, kuten psoriasista ja ihottumaa.

9. Tavallista pahemmat allergiat

Stressihormonien uskotaan lisäävän allergisia reaktioita aiheuttavaa immunoglobuliini E -vasta-ainetta veressä.

10. Vatsakipu

Ahdistus ja stressi aiheuttava vatsakipuja, samoin kuin päänsärkyä, selkäkipua ja unettomuutta. Vatsakivun ja stressin yhteyden uskotaan johtuvan siitä, että suolisto ja aivot jakavat yhteisiä hermoratoja.
Lähde: Prevention
Kuva: Pixabay