Sosiaalisessa mediassa leviää aika ajoin erilaisia terveyden nimissä aloitettuja trendejä, joista jotkut ovat hyödyllisiä ja jotkut eivät, ja jotkut ovat jopa haitallisia.

Eräs uusi terveelliseksi väitetty trendi Kyseessä on oman virtsan juominen. Puuhalle on omistettu esimerkiksi Facebookissa omia ryhmiä, joissa on kymmeniä tuhansia jäseniä, jotka uskovat virtsan hoitavan erilaisia sairauksia, kuten masennusta, aknea, allergioita ja jopa syöpää sekä AIDSia. Näissä ryhmissä virtsaa suositellaan myös lisättäväksi esimerkiksi silmätippoihin, kasvoille sekä peräruiskeisiin ja sillä pitäisi kurlata puolen tunnin ajan.

Näissä ryhmissä väitetään, että virtsassa olevilla mineraaleilla kuten magnesiumilla, kalsiumilla sekä hormoneilla ja tietyillä ravintoaineilla on parantavia vaikutuksia.

Millekään virtsan väitetyistä terveysvaikutuksista ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä. Sen sijaan on tiedossa, että virtsa sisältää ureaa, joka on suurempina määrinä myrkyllistä. Lisäksi juotuna tai ulkoisesti käytettynä virtsa voi toimia kasvualustana bakteereille ja tulehduksille.

Kaada siis pissa pönttöön, älä kurkkuun tai päällesi!

Lähde: The Guardian

Kuva: Wikimedia Commons