Monet naiset ovat jälleen alkaneet uskoa vanhan kansan väittämään, että valkosipuli kukistaisi hiivatulehduksen, kun sitä laitetaan vaginaan. Uskomus sai uutta pontta, kun laboratoriokokeissa todettiin valkosipulin taistelevan sienikasvustoa vastaan.

Gynekologina työskentelevä tohtori Jennifer Gunter lähti Twitterissä hyökkäykseen vanhaa uskomusta vastaan. Gunter pyytää naisia olemaan laittamatta valkosipulia vaginaansa, koska hänen mukaansa ei ole olemassa minkäänlaisia tieteellisiä todisteita, että valkosipulilla olisi sienten vastaisia ominaisuuksia muualla kuin kliinisessä petrimaljassa. Hän huomauttaa, että valkosipuli voi jopa tehdä vaginasta ihanteellisen kasvualustan Clostridium botulinum -bakteerille, jonka erittämä botuliini-hermomyrkky aiheuttaa vakavan myrkytyssairauden.

Gunterin mukaan kliiniset laboratioriotutkimukset solutasolla eivät tarkoita sitä, että ne pätisivät myös naisen vaginassa, joka ei ole kliininen ympäristö. Hän huomauttaa, että tutkimusta ei ole vielä tehdy edes hiirillä. Gunter sanoo, että tutkimus tehtiin astiallisessa soluja, ”eikä vaginasi ole astiallinen soluja”. Hän lisää, että valkosipulissa voi helposti olla maaperästä lähtöisin olevia bakteereja, jotka ovat usein patogeenisia eli erittäin haitallisia. Tämän vuoksi haavatkin puhdistetaan, etteivät niihin pääsevät bakteerit aiheuta tulehduksia ja sairauksia.

Gunterin mukaan valkosipulia ei pidä koskaan laittaa vaginaan, eikä varsinkaan silloin, kun sillä yritetään hoidetaa hiivatulehdusta, koska sen kautta tulevat maaperäbakteerit joko pahentavat tai aiheuttavat tulehdusta, jos sellaista ei välttämättä edes ollut. Hänen mukaansa 50-70 % naisista, jotka yrittävät hoitaa hiivatulehdusta valkosipulilla, eivät edes ole saaneet hiivatulehdusta, vaan ovat vain kokeneet alueen ärtymistä, joka paranee itsekseen. Alueen parantumisen vuoksi he luulevat, että ”hoito” onnistui.

Jennifer Gunter

@DrJenGunter

Jennifer Gunter

@DrJenGunter
Garlic can cause biofilms on braces, so could garlic contribute to biofilms in the vagina? Biologically plausible. Biofilms are bad. You do not want them to form especially when you have yeast. Effect of garlic good bacteria also unknown #vaginaisanogarliczone 5/8
As 50-70% of women who self treat for vaginal yeast never actually had a yeast infection you can't say much, except half of them never had yeast to begin with so the irritation they had may have been a temporary thing and resolving wasn't garlic related #vaginaisanogarliczone 6/8

Tohtori Gunter päätti twiittaustensa sarjan muistuttamalla naisia vielä yhdestä asiasta: ”Älkää myöskään laittako kurkkua vaginaan.”

Lähde: LADBible

Kuva: Pixabay