Suomen menestyneimpiin valokuvaajiin lukeutuva Meeri Koutaniemi kertoo omalla Instagram-tilillään kärsivänsä voimakkaasta migreenistä. Koutaniemi ei ole puhunut asiasta aiemmin julkisuudessa.

Rajut migreenikohtaukset ovat piinanneet Koutaniemeä jo 19 vuoden ajan, eikä hän ole löytänyt sairauteensa pysyvää parannukeinoa. Koutaniemi on kokeillut vaivaansa useita lääkkeitä ja vaihtoehtohoitoja, mutta mikään ei ole tuonut hänelle merkittävää helpotusta.

Koutaniemi päätti avata keskustelun migreenistä, jotta voisi ulostulollaan tarjota vertaistukea muille samoista oireista kärsiville.

– Migreeni. Kipu, jota on jatkunut nyt tasan 19 vuotta, ja loppua ei tunnu näkyvän. Joskus migreenipäiviä on viikossa enemmän kuin normaaleja. Migreenikohtaukset johtaa usein alakuloisuuteen ja ahdistukseen, jossa pahimmillaan viruu vuorokausia. Oksentelu ja kasvojen toispuoleinen halvaantumisen tunne aiheuttaa henkisen ja fyysisen lamaantumisen, Koutaniemi kuvailee Instagramissa.

Postauksensa oheen Koutaniemi on lisännyt kuvan, jossa halaa rakasta Papu-koiraansa.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

– En oo puhunut tästä ennen täällä. Aloin miettiä miksi? Ihan turhaan ajattelen olevani sen kanssa yksin. Tiedän, että meitä on aika helvetisti. Vertaistuesta ja avoimesta keskustelusta on varmasti myös kollektiivista hyötyä, valokuvaaja toteaa.

– Mä oon itse kokeillut useampaa lääkettä, botoxia niskaan ja leukalihaksiin, akupunktiota, kiropraktiikkaa ja vaihtoehtoisia hoitoja, shamaaneja ja energiahoitoja. Jätin myös pois hormonaalisen ehkäisyn. Perussa kävin jopa aivojen puristelijalla, jonka analyysi oli, että migreeni johtuu pään eri osiin jääneestä ilmasta. Jokatapauksessa, osa hoidosta ja lääkkeistä on toisinaan auttanut, mutta mitään varmaa keinoa saada kohtausta pois, ei ole. 

Viime aikoina Koutaniemi on löytänyt migreenistä uutta tietoa, mikä on saanut hänet suhtautumaan myös omaan migreeniinsä aiempaa vakavammin.

– Mulle ei lukuisilla lääkärikäynnillä Suomessa ikinä kerrottu, että naisilla migreeni ovat kolme kertaa yleisempää kuin miehillä. Hormonaalinen migreeni on yli puolella migreeniä sairastavilla naisilla. Jos migreeni liittyy näin usein kuukautisiin, miksi siitä ei puhuta enemmän? Koutaniemi ihmettelee.

– Mä en myöskään ole tiennyt, että migreeniä sairastavilla on kaksinkertainen aivohalvauksen riski. Usein kohtauksen ollessa päällä vitsailin, että tää tuntuu ku tulis kohta aivohalvaus. Eikä ollut hajuakaan, että niin voi oikeasti käydä, hän alleviivaa.

Julkaisunsa lopussa Koutaniemi pyytää seuraajiltaan vinkkejä migreenin hoitoon.

– Kaikki neuvot ja ajatukset tervetulleita. Oon päättänyt, että luovun tästä ”kivun kestämisen” ajatuksesta, koska kyse ei ole vain siitä hetkestä. Kohtaus tulee kuitenkin viikon parin päästä uudelleen. On pakko keksiä ratkaisuja, koska ei tän hulluuden voi antaa määritellä elämää ja elämisen kykyä.

Yksi omat vinkkinsä migreeniä vastaan jakava on Koutaniemen ystävä, toimittaja Maria Veitola.

– Voi rakas. Ollaankohan me koskaan puhuttu migreenistä? Mulla oli vuosien ajan niin järkyttävä. Sen vyyhdin purkaminen oli iso duuni, Veitola kommentoi postausta.

Veitola on saanut apua migreeniinsä muun muassa terapiasta, hieronnasta ja elämänsä hidastamisesta.

– Hormonaalisesta migreenistä kärsin edelleen, se iskee kerran kuussa tai kahdessa. Mutta on ihan toista kuin 15 v sitten kun migreenipäiviä oli 5-7 viikossa ja menin taksilla päivystykseen vähän väliä, Veitola kuvailee.

Lue myös:

Pekka Hyysalo joutui vakavaan onnettomuuteen – muistelee traagisia tapahtumia: ”Olen jatkanut taistelemista”

Vankilassa istuva Niko Ranta-aho hämmentää erikoisella vappuviestillään – pyytää apua seuraajiltaan!