Eilen vietettiin kansainvälistä unipäivää. Kansainvälinen unipäivä on vuosittain toistuva tapahtuma, jonka tarkoituksena on muistuttaa ihmisiä unen tärkeydestä. Se toimii kehotuksena ryhtyä toimiin uneen liittyvissä asioissa esimerkiksi lääketieteen, koulutuksen ja liikenteen aloilla. Kansainvälisen unipäivän järjestää unilääketieteen kansainvälinen kattojärjestö World Association of Sleep Medicine. Päivä huomioitiinn monin tavoin eri puolilla maailmaa.
Uniapnea – näkymätön unenpilaaja
Kansainävliset yritykset ovat myös noteeranneet unipäivän. Esimerkiksi Philips on juuri lanseerannut uuden unenlaatutestin, jonka avulla unensa laatua voi testata itse vastaamalla muutamaan kysymykseen. Tulosten perusteella saattaa selvitä, että vastaaja sairastaa piilevää kansansairautta, uniapneaa. Sairaus ilmenee öisin voimakkaana, hengityskatkoksia aiheuttavana kuorsauksena. Uniapneasta kärsii nykyään noin 100 miljoonaa ihmistä kaikkialla maailmassa. Päivisin se johtaa usein voimakkaaseen väsymykseen, korkeaan verenpaineeseen, ärtyisyyteen, kipuihin yms. Jos epäilee sairastavansa uniapneaa, tulee viipymättä ottaa yhteyttä lääkäriin. Uniapneasta kärsivät ihmiset ovat esimerkiksi muita useammin osallisina liikenneonnettomuuksissa. Uniapnea saattaa myös olla suorastaan vaarallinen hoito- tai teollisuusalan töissä. Philips Home Healthcare Solutions on erikoistunut uniapneaan ja kehittää omia hoitotuotteita, joinakin esimerkkeinä CPAP-järjestelmät ja hengitysmaskit.
7 vinkkiä kunnon yöuniin
1. Säännöllisyys

Herääminen ja nukkumaan meneneminen samoihin aikoihin joka päivä auttavat vakauttamaan unirytmisi ja kehosi luonnollisen tasapainon.
2. Fyysiset aktiiviteetit

Päivittäinen liikunta auttaa sinua näyttämään paremmalta ja tuntemaan olosi paremmaksi, mutta se myös kuluttaa ylimääräistä energiaa, joka puolestaa kohentaa unesi laatua.
3. Lyhyet torkut
Lyhyet torkut pitkin päivää voivat auttaa sinua korvaamaan yöllä menetettyjä yöunia, mutta asiantuntijoiden mukaan varsinkin unettomuudesta tai lievästä vähäunisuudesta kärsivien tulee rajoittaa torkut korkeintaan 45 minuuttiin koko päivän aikana.
4. Mielenrauha
60 prosentilla työntekijöistä on pahimmat nukkumisvaikeudet sunnuntaiöisin. Anna sunnuntai-illan unettomuudellesi huutia kirjoittamalla ylös ja täten varastoimalla työviikon huolesi pois mielestäsi viimeistään muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

5. Hiljainen aika
95 prosenttia amerikkalaista jotka kamppailevat uniongelmien kanssa, ovat kertoneet käyttäneensä jotain elektronista laitetta tunnin sisällä ennen nukkumaanmenoa. Asiantuntijat kehottavat pyhittämään kokonaisen tunnin rahoittumiselle ennen nukkumaanmenoa, jotta aktiiviset aivosi rauhoittuvat.
6. Hyvän unen teet
Kofeiinia sisältävien tuotteiden nauttiminen ennen nukkumaanmenoa on uniongelmista kärsivälle pahin synti kaikista. Niin sanotut hyvän unen teet eivät sisällä kofeiinia, vaan kamomillaa, kissanminttua tai valeriaanaa, ja niiden ainesosat voivat auttaa sinua saamaan syvemmän ja rauhallisemman unen.
7. Sammuta valot
Yölamput voivat pitää kuvitteelliset monsterit poissa, mutta keinotekoinenkin valo vähentää kehosi melatoniinin tuotantoa. Melatoniini säätelee uni-valvelrytmiäsi, ja häiriöt sen tuotannossa johtavat uniongelmiin.