Esteettisen hammashoidon toimenpiteitä tehdään Suomessa usein terveydellisistä syistä. Pahan purentahäiriön pelastus voivat olla uudet posliinikruunut, eli keraamiset kruunut. Ne säilyvät koko elämän.
Kuopiolaisen Timo Kaipiaisen hammaslääkärikierre alkoi jo 11-vuotiaana, kun hänelle aloitettiin hampaiden oikominen. Kaipiaisella todettiin myös syväpurenta, joka kulutti alaposkihampaita. Asiantunteva hoito jäi kuitenkin puuttumaan.
– Eräs hammaslääkäri lausahti, ettei hampaille voi tehdä muuta kuin odotella ja seurailla tilannetta, Kaipiainen kertoo.
Myöhemmin Kaipiaiselle tehtiin yhdistelmämuovilla koko purennan korotus. Muovi kului nopeasti, lohkeamia oli jatkuvasti ja purenta madaltui ennalleen. Tuska muovipaikkojen kanssa kesti 15 vuotta.
– Kuusi hammasta päätyi juurihoitoon noiden vuosien aikana, Kaipiainen kertoo.
Kun muutama vuosi sitten Kaipiaiselle tehtiin koko hampaiston täydellinen posliinisaneeraus, eli keraaminen kruunutus, kaikki muuttui.
– Arki palasi normaaliksi 30-vuotiaan nuoren miehen elämäksi, hän kuvaa.
Suomessa hoitojen syyt ovat usein terveydelliset
Esteettinen hammashoito tähtää hampaiden ulkonäön parantamiseen. Usein hoitoja tehdään kuitenkin terveydellisistä syistä.
– Esimerkiksi oikomishoito, puuttuvien aukkojen täyttäminen implanteilla tai silloilla, laminaattien teko, kruunut ja jopa keraaminen paikkaus luetaan kaikki esteettisen hammashoidon toimenpiteiksi. Joskus ihmiset tulevat korjaamaan vain yksittäisen hampaan, jos se on vaikkapa mustunut tai vinossa”, esteettiseen hammashoitoon kouluttautunut hammaslääkäri Lasse Linkoneva Oral Hammaslääkäreistä listaa.
Linkoneva on tehnyt esteettistä hammashoitoa jo monen vuosikymmenen ajan. Useimmiten hoitoihin hakeudutaan purentahäiriöiden vuoksi, kuten Kaipiaisenkin tapauksessa.
– Kun purenta muutetaan oikealle korkeudelle, esimerkiksi migreenipotilas voidaan saada oireettomaksi, Linkoneva sanoo.
Oikeanlainen hoito säästää terveyttä ja rahaa
Esteettinen hammashoito on pitkäaikainen ratkaisu. Pääsääntöisesti hoitojen lopputulos kestää koko elämän.
– Vanhimmat potilaat ovat 25 vuotta sitten tehtyjä suita, ja ne ovat edelleen samannäköisiä, Linkoneva kertoo.
Suun terveys vaikuttaa elämänlaatuun. Siksi Linkoneva toivookin, että pelkkien reikien paikkausten sijaan hampaiden hoito nähtäisiin laajempana kokonaisuutena.
– Suun terveydellisiin ja esteettisiin ongelmiin löytyy nykyään erinomaisia hoitomuotoja. Sen vuoksi on harmillista, jos esteettistä hammashoitoa ei esitetä vaihtoehtona. Jos potilas ei ymmärrä itsekään kysyä hoitoa, hän voi jäädä painiskelemaan kymmenenkin vuotta saman ongelman kanssa.
Vähän kuin Kaipiainen. Hän on käyttänyt vuosien varrella tuhansia euroja kestämättömiin hammashoitoihin.
– En koskaan laskenut, kuinka paljon rikkoutuviin muovikorotuksiin kului rahaa kaiken kaikkiaan. Hammashoidot olivat huomattava kustannuserä nuoren miehen elämässä, Kaipiainen sanoo.