Suomi on tunnetusti puhtaiden ja laadukkaiden pohja- ja lähdevesien maa. Suomalaisten vesihanoista tulee raikasta vettä ruoanlaittoon ja janon sammuttajaksi. Kaupoissakin on tarjolla laaja valikoima pullotettuja vesiä ja kivennäisvesiä, joissa on pintaa syvemmälle katsottaessa merkittäviäkin eroja. Kaiken lisäksi pullotettu lähdevesi on käytännössä samaa kuin jokaisen hanasta tuleva vesijohtovesi.

Pullotettu lähdevesi ei eroa vesijohtovedestä

Moni suomalainen nauttii juomavetensä suoraan hanasta. Perinteisen vesijohtoveden vaihtoehtona on tarjottu jo pitkään pullotettua lähde- tai pohjavettä hiilihapotettuna tai still-vetenä. Hiilihapottomat lähde- ja pohjavedet eivät kuitenkaan juuri eroa ominaisuuksiltaan vesijohtovedestä. Vesijohtovesi on yleensä suodatettua, UV-käsiteltyä tai esimerkiksi rauta- ja kalsiumyhdisteiden sekä hiilidioksidin avulla puhdistettua pinta- tai pohjavettä.

Valitsetko teollisen vai luontaisen kivennäisveden?

Askel kohti laadukkaampia vesiä ovat erilaiset kivennäisvedet. Monet suomalaiset mieltävät hiukan väärin hiilihapotetun lähde- tai pohjaveden kivennäisvedeksi. Tämä johtuu siitä, ettei Suomessa juurikaan ole luontaisen kivennäisveden lähteitä.
Pulloissa myytävää varsinaista kivennäisvettä on kahdenlaista; luontaista tai teollisesti valmistettua. Luontaisten kivennäisvesien vesi saadaan suoraan rekisteröidyistä lähteistä. Pullotettu luontainen kivennäisvesi on lähde- tai pohjavettä, johon on liuennut ihmiselle luontaisesti hyödyllisiä kivennäisaineita eli mineraaleja.
Suureen osaan teollisista kivennäisvesistä mineraalit on lisätty valmistusprosessin yhteydessä; siksi juomia kutsutaankin teollisiksi kivennäisvesiksi.

Kivennäisvesien mineraalien määrissä eroja

Suomen markkinoille on viime vuosien aikana tuotu aiemmasta valikoimasta selkeästi erottuvia luontaisia kivennäisvesiä. Niissä on merkittäviä määriä eri kivennäisaineita, yhteensä jopa yli 2 000 mg/litra − aivan luontaisesti. Nämä mineraalipitoiset vedet ovat kasvattaneet jatkuvasti suosiotaan erityisesti aktiivisten, laatutietoisten ja liikkuvien ihmisten joukossa. Suosio on hyvin ymmärrettävissä, sillä luontaisissa kivennäisvesissä on luonnostaan tärkeää kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja natriumia.

Nestettä palautumiseen

Lämpimällä ilmalla ja liikuntasuorituksen aikana elimistö menettää nestettä ja suoloja, sillä elimistö jäähdyttää itseään tehokkaasti hikoilemalla. Nestettä menetetään esimerkiksi liikunnan aikana noin 0,5 −1 litraa tunnissa liikunnan raskaudesta riippuen.
Helteellä, liikunnan aikana ja sen jälkeen on tärkeää muistaa juoda riittävästi, jotta syntynyt nestevaje tulee korjatuksi. Natriumia sisältävä juoma imeytyy elimistöön tehokkaasti, ja nestetasapainon palautuminen nopeutuu.

Hyvä ruoka − laadukkaat ruokajuomat

Hyvään ruokaan liittyvät erottamattomasti myös hyvät ruokajuomat, Suomessa usein viini tai olut. Luontaiset kivennäisvedet ovat kuitenkin tärkeä osa eurooppalaista ruokajuomatarjontaa, eivätkä syyttä. Tasapainotettu kivennäispitoisuus syventää ruoan makua ja tuo esille raaka-aineiden raikkauden ja tuoreuden. Luontainen kivennäisvesi on kaloritonta, joten se sopii hyvin janojuomaksi ja ruoka- tai seurustelujuomaksi.
Tulevaisuudessa toivottavasti suomalaisissa ruokaravintoloissa huomioitaisiin luontaisten kivennäisvesien merkitys osana laadukasta ateriakokonaisuutta. Nyt on aika edellyttää laadukkaan ruoan yhteydessä laadukkaita, ateriakokonaisuuteen sopivia luontaisia kivennäisvesiä.
Kuva: Pixabay