Tämän jutun olet lukenut jo pelkästään tänä vuonnakin ainakin kymmenen kertaa. Kerta kiellon päälle: me täällä Metropolissa kannamme huolta kansakunnan terveydestä ja haluamme kesän kunniaksi varoitella auringon vaaroista – koska allekirjoittanutkin on lukenut ne samat jutut, eikä silti ole ottanut opikseen, ei kertaus tehne pahaa kenellekään.
Muista aina auringossa:
Kyljykset on voideltava ennen grillausta
Usko nyt jo – suomalaisen ihon oma sietokyky auringossa on parhaimmillaankin vajaan tunnin verran, jonka jälkeen käry käy yhtä varmasti kuin verottaja kukkarolla. Tyypillisin tekosyy aurinkovoiteen välttämiseen on sen aiheuttama ihon ”tahmeus”, mutta valinta on sinun: joko läträät rasvalla ennen rantareissua tai kortisonilla sen jälkeen. On sitä paitsi naiivia luulla, ettei kosmetiikkateollisuuden tuotekehityssektori käyttäisi jokaista mahdollisuutta lisätä myyntiä hyväkseen – miltei jokaiselta merkiltä löytyy jo nopeasti imeytyviä geelejä, suihkeita ja linimenttejä. Mars markettiin!
Suojaväri on silkkaa fiktiota
Toisin kuin karvaisemmilla nisäkkäillä, värin vaihto talvisen valkeasta kesäbrunaan ei itsessään suojele uhkaavilta vaaroilta. On toki totta, että jo ruskettunut iho sietää UV-säteilyä paremmin, mutta melkoisen heppoisilla suojakertoimilla pelataan pelkän pintavärin varassa. Äläkä edes kuvittele, että se purkista ammentamasi väri suojaisi senkään vertaa, (ellei aineessa satu olemaan suojakerrointa).
Rusketus on kuin raha
Rusketus on vähän kuin raha – se kerääntyy yleensä sinne, missä sitä on jo ennestään, ja luonnollisena seurauksena valkoisemmat raja-alueet tuppaavat pikemminkin puhehtumaan. Tämä on hyvä muistaa, kun ensimmäistä kertaa kiskoo päälleen pikkuruisia bikinintapaisia tai kulmakunnan komeimpia Speedoja. Erityistä varovaisuutta on syytä noudattaa, mikäli suosit naturistisempaa tapaa hankkia väriä pintaan – privaateiksi mainostetut ruumiinalueet eivät (tavallisesti) juuri altistu päivittäin UV-säteilylle, joten niiden sietokyky on muita ihoalueita alhaisempi. Eräs miespuolinen ystäväni uhmasi onneaan taannoin ilman rihman kiertämää ja poltti, kuinkas muutenkaan, pikkuveikkansa. Now that’s not the way God intended.
Palovamma on pirskatin pipi
Siis ihan tosissaan – pistäisitkö tosiaan tassusi kuumalle hellalle, vaikka tietäisit seuraukset? Don’t think so. Palovamma on nimensä mukaisesti ihan oikea vamma, jota hoidetaan sairaalassakin asti – jep, jopa niitä auringon aiheuttamia. Pelkkä tavallisin, ensimmäisen asteen palovamma, voi vaatia jo muutaman päivän kärvistelyä sisätiloissa ja särkylääkehoitoa, ja on turha toivoa, että useiden ihokerrosten kuoriutuman jälkeen ”rusketuksesta” olisi mitään jäljellä. On yllättävän hanurista istua, (mikäli kyseinen hanuri ei juuri ole vamman kohde, jolloin istuminen on vielä enemmän hanurista), kotona aloe vera -kääreessä ja pyjamassa, kun kaverit jo suunnittelevat uutta reissua rannalle. Jos hipiä ei kerta kaikkiaan kestä aurinkoa, aloita mieluummin uusi trendi albiinona.
Pää piiloon
Kuuppa on hyvä piilottaa paahteelta kahdestakin syystä. Ensinnäkin on empiirisesti tutkittu, että päänahan, erityisesti hiusten jakauskohdan, suojaaminen aurinkorasvalla on lievästikin ilmaistuna haasteellista puuhaa, mutta suojatta jättäminen aiheuttaa melkoisia vilunväreitä hiusten harjaamisen aikaan. Kuuluisa auringonpistos käyttää myös pääkoppaa tuhon välikappaleenaan, ja oireiden kiusallisuus saattaa ylittää jopa palovammojen aiheuttamat haitat sosiaalielämälle. Jos joku tunnustautuu tukantuunaajaksi, tiedoksi annettakoon, että hattu hiuksissa ehkäisee myös värin haalistumista, (mutta vaikka blondit tiettävästi vaalentuvat auringossa entisestään, ei mainittavaa tyhmentymistä ole havaittu).
Ohita oireet
Auringonpalvojien kirosana, melanooma, on ihan todellinen tauti, vaikket siihen vielä olisikaan sairastunut. Runsas auringonotto vaikuttaa tämän syöpätyypin syntymiseen, ja vaikka lääketiede kehittyykin harppauksin, on silti aika optimistista laskea pelkästään sen varaan. Vaikka juuri nyt voikin tuntua siltä, että heleä hipiä tänään on tärkeämpi kuin terveys tulevaisuudessa, mieti kuitenkin vielä – voit olla asiasta hieman eri mieltä 30 vuoden kuluttua.