Helsingin Olympiastadion oli valmis vastaanottamaan urheilumaailman valiot XV olympiadin kisojen juhlallisissa avajaisissa 19.7.1952. Sinä päivänä satoi vettä taivaan täydeltä mutta arvokasta olympiatunnelmaa se ei kuitenkaan hetkeäkään horjuttanut. Tasavallan presidentti J.K.Paasikivi julisti kisat avatuiksi, 21 kunnialaukausta kajahti ja 2500 kyyhkystä pyrähti lentoon. Olympiasoihdun toi stadionille juoksijakuningas Paavo Nurmi, ylös torniin tulen sytytti Hannes Kolehmainen ja olympiavalan vannoi urheilijoiden puolesta mestarivoimistelija Heikki Savolainen. Olympiastadionilla kilpailtiin yleisurheilussa, jalkapallossa ja ratsastuksessa. Urheilunäytöksiä annettiin käsipallossa ja pesäpallossa. Yleisurheilussa murskattiin maailmanennätys kymmenen kertaa.

Merkkipäivän kunniaksi Olympiastadionille pääsee vierailemaan torniin erikoishinnoin
– Tornivierailu erikoishinnoin (aikuinen 2€/lapsi 1€, alle 6v. korvauksetta)
– Torniaulassa nähtävillä filmi Helsingin olympialaisista ja mahdollisuus tutustua stadionin historiaan ja tapahtumiin
– Vapaa pääsy olympialaisten kunniataulun äärelle
– Olympia Bistro palvelee klo 9-16
Teemavuoden kunniaksi julkaisemme myös elämyksiä ja tarinoita olympialaisista ja olympiastadionilta www.stadion.fi -sivuilla.
Seppeleen lasku Paavo Nurmen patsaalle
Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki, Paavo Nurmen perinneyhdistys, Stadion-säätiö, Suomen Olympiakomitea, Suomen Urheilumuseosäätiö ja Wäinö Aaltosen Seura tekevät yhdessä kunniakäynnin olympiatulen sytyttäjä Paavo Nurmen patsaalla 19.7.2012 klo 14.30.
Samalla voimme palauttaa mieliin olympiamuistoja 60 vuoden takaa ja erityisen ja ainutkertaisen tapahtuman, jota ei ole sattunut ennen Helsingin kisoja eikä niiden jälkeen. Paavo Nurmen tuodessa olympiasoihdun stadionille Maraton -portista kuului katsomosta valtaisa kohahdus ja Nurmen kiertäessä juoksurataa keskikentälle ryhmittyneiden kansakuntien rivistöt hajosivat, koska kaikki urheilijat halusivat nähdä Nurmen mahdollisimman lä