Nyt se on sitten varmaa. Juha Vuorisen huikean suosion saavuttanut Juoppohullun päiväkirja nähdään myös elokuvaversiona.
Keväällä 1998 Vuorinen alkoi kirjoittaa fiktiivistä Juoppohullun päiväkirja -blogia, joka saavutti nopeasti kulttisuosion. Lukijoiden pyynnöstä se kääntyi myös kirjaksi. Tähän mennessä Juoppohullun päiväkirjaa on myyty yli 150 000 kappaletta ja se on pysynyt vuodesta toiseen Suomen myydyimpien pokkareiden joukossa. Vuorisen teoksia on myyty Suomessa yli miljoona kappaletta.
Turun Linnateatterin näytelmäversiointia Juoppohullun päiväkirjasta on esitetty yli 100 kertaa loppuunmyydyille katsomoille ja se jatkaa muun muassa Tampereen työväen teatterissa. Tämä on ensimmäinen Vuorisen teos, joka kääntyy valkokankaalle, muttei varmasti jää viimeiseksi. Elokuvaa aletaan kuvata keväällä 2012 ja ensi-iltansa se saa seuraavana talvena. Juoppohullun päiväkirjan katsojatavoitteena on houkutella elokuvateattereihin jopa yli 400 000 kävijää.
Elokuvaa varten on luotu uusi Dictator films Oy, jonka omistavat Juha vuorinen ja Helsinki -filmi. Elokuvan tuottajina toimivat Juha Vuorinen ja Aleksi Bardy. Bardyn tuottama Napapiirin Sankarit voitti viime vuoden parhaan elokuvan Jussi-palkinnon. Elokuva keräsi teattereihin lähes 400 00 katsojaa. Bardyn muihin elokuvaprojekteihin kuuluvat mm. Kielletty Hedelmä, Käsky, Ganes sekä Tyttö sinä olet yähti. Mies on myös käsikirjoittanut lukuisia elokuvia, kuten kassamagneetit Häjyt ja Levottomat.
Erikoisen tulevasta elokuvasta tekee se, että kirjailija on itse mukana tuottajan roolissa. Elokuvan ohjaajana ja käsikirjoittajana toimii Lauri Maijala, joka on tullut tunnetuksi teatterin puolelta. Maijalan käsialaa on myös huikeaan suosioon yltänyt Juoppohullun päiväkirjan näyttämöversion dramatisointi sekä ohjaus. Osa elokuvan oheistuotteista saaduista rahoista menee nuorten päihdetyön hyväksi.
Juha Bergiä elokuvassa esittää Joonas Saartamo. Hänet muistetaan elokuvista kuten Tyttö sinä olet tähti ja Menolippu Mombasaan. Saartamo on tehnyt monia televisiorooleja ja näytellyt Espoon Kaupunginteatterissa, Linnateatterissa, Aleksanterin teatterissa ja Q-teatterissa. Hänet tunnetaan myös Jonde-nimisenä hip hop -artistina.
AA-kerhon vetäjän Tiinan roolissa nähdään Krista Kosonen, joka muistetaan parhaiten Putous-sarjasta sekä elokuvista Prinsessa ja Suden vuosi.
LAURI MAIJALA:
”On todella harvinaista, että teatteriohjaaja pääsee ohjaamaan myös elokuvaa. Minulle on tähän mennessä riittänyt hyvin teatterimaailman tutkiminen, mutta kun elokuva tuli ajankohtaiseksi, siitä ei missään nimessä voinut kieltäytyä. Elokuva on näytelmään verrattuna täysin eri teos. Teatteriesitys tehtiin raakakäsikirjoituksen pohjalta, joka hiottiin yhdessä näyttelijöiden kanssa lopulliseen muotoonsa. Mikä toimii näyttämöllä, ei välttämättä toimi valkokankaalla. Projekti on siis lähtenyt käyntiin täysin nollapisteestä.
Alkuperäisteoshan on runsauden sarvi, josta on täytynyt kaivaa ne kaikista oleellisimmat asiat. Kirjassa itsessään ei ole mitään varsinaista tarinaa. Se kertoo päiväkirjamaisesti Juhan elämästä ja toiminta nollautuu aina yhden päivän jälkeen. Juonen kehystä on siis joutunut rakentamaan, jotta edelliset tapahtumat vaikuttavat seuraaviin. Käsikirjoitus noudattelee kirjassa tapahtuvia juttuja, mutta mitään tarkkoja yksityiskohtia ei voi paljastaa. Teoksen hengen pitäisi kyllä välittyä myös elokuvasta. Olen saanut tuottajilta todella vapaat kädet elokuvan käsikirjoituksen tekemisessä, vaikka he ovat olleet vahvasti prosessissa mukana. Kirjan teksti on roisia, joten mitään ei tulla elokuvassakaan kaunistelemaan. Se on kuitenkin graafinen teos ja tapahtuu oikeille ihmisille. Lukiessahan ihminen automaattisesti silottaa tapahtumia ja ihan suoraan ei kannata alkaa näyttää ulostavaa persereikää. Tai ehkä siinä näytetäänkin, se jää arvoitukseksi!
Tavoitteenani on tehdä tästä elokuva, jonka voivat ottaa omakseen niin kirjasarjan fanit, kuin ne jotka eivät ole koskaan perehtyneet Vuorisen tuotoksiin, ja joka ei huku massaan. Elokuva kertoo rakkaan vihollisemme alkoholin tarinan rappioalkoholisti Juha Bergin kokemana ja kuvaa sitä varmasti paremmin kuin yksikään valistuselokuva.”
ALEKSI BARDY:
Ei ylitseampuvan rankkaa viihdettä
”Juoppohullun päiväkirja on mielenkiintoinen ja suosittu teos, josta monikin on varmaan miettinyt elokuvan tekemistä. Se ei kuitenkaan ole kovin helppoa. Kaikki jotka sen ovat lukeneet, tietävät kirjan olevan rakenteeltaan fragmentaarinen, joka ei suoraan käänny elokuvattavaksi. Olen tainnut joskus sanoa jopa ääneen ettei siitä voi tehdä elokuvaa. Lauri Maijala ja hänen ideansa ovat saaneet minut ajattelemaan toisin. On mahdollista tehdä teos, jossa huomioidaan kirjan ominaislaatu sekä sen hienot ja erikoiset kohtaukset faneja tyydyttävällä tavalla. Elokuvasta on tulossa sujuva ja eheä kokonaisuus, jolla on selkeä juonenkaari. Odotamme tietenkin sen saavan paljon katsojia, mutta tärkeintä on tehdä tästä hyvä elokuva. Se ei tule olemaan pelkkä riistotuote menestyneestä romaanista. Koska Juha Vuorinen on tiiviisti mukana projektissa, tämä pystytään toteuttamaan samassa hengessä kuin alkuperäinen Juoppiskin on tehty. Toivon myös, että pystymme ylittämään sitä kohtaan asetetut odotukset. Pienen budjetin elokuvastahan ei ole kyse, vaan tuotantoon käytetään 1,3 miljoonaa euroa.
Vaikka kirjan materiaali on hyvinkin rankkaa pureskeltavaa, ei ole tarve tehdä mitään mikä olisi katsojan mielestä inhottavaa tai ahdistavaa. Se on kuitenkin komedia, joten monet rajummat käänteet voidaan esittää vihjailevasti. Kaikkea ei tarvitse näyttää lähikuvissa.”
Suomi on antisankarien kansakunta
”Voidaan väittää, että olen suomalaisten antisankarien tulkki. Mutta onko Suomessa mitään muita sankareita, kuin antisankareita? Kun miettii muiden tekemiä töitä kuten Matti tai Irwin, niin ovathan he eräänlaisia antisankareita. Se on hyvin suomalainen tarinatyyppi ja me ehkä ajattelemme itseämme jotenkin antisankari-kansakuntana.”
Yhteistyö saa myös jatkoa
”Olemme jo leikkimielisesti puhuneet mahdollisesta jatkosta ja jotain pientä suunnitelmiakin on tehty. Ei kuitenkaan vielä julisteta siitä mitään, mutta Juhallahan kyllä tuotantoa riittää. Tähän asti yhteistyö on sujunut loistavasti ja hänen kanssaan työskentely on ollut todella hienoa. Toivottavasti se myös jatkuu näin. Komedioita on kiva tehdä ja ihmiset pitävät niistä. Helsinki filmin seuraava lokakuussa ensi-iltansa saava elokuva Missä kuljimme kerran ei kuitenkaan ole komedia. Tämän jälkeen elokuvateattereihin saapuu trilleri Jo saapuu oikea yö.”
JUHA VUORINEN:
Vahva usko elokuvaan
”Toimin elokuvan toisena tuottajana ja omistan osan yhtiötä, joka elokuvan tulee tekemään. Ei ole varmaan mikään salaisuus, että tällaisissa projekteissa puhutaan yli miljoonan budjeteista. Joten ihan fyysisesti perse on liossa, sen lompakon lisäksi. Tämä on todiste siitä, että uskon itse tähän juttuun. Kun olen itse tässä mukana, pystyn myös ohjailemaan tiettyjä asioita haluamallani tavalla. En tietenkään sanele sääntöjä, vaan kaikki tehdään yhteistyössä. Olimme jo aikaisemmin pyöritelleet Aleksin kanssa muutamia leffaideoita. Ne eivät vain oikein ottaneet tuulta siipien alle. Siinä opin kuitenkin luottamaan häneen ja tajusin, että tuolla miehellä on iso sydän, samoin kuin Laurilla. Sitten kysyin millaisilla ehdoilla hän voisi tulla tähän projektiin tuottajaksi. Hän kuitenkin ehdotti, että tehtäisiin tämä kimpassa. Nyt meillä on kaksi yhtiötä. Yksi joka on tottunut tekemään filmejä ja todistettavasti osaa tehdä hittielokuvia, ja toinen jolla on tekijänoikeudet kirjoihin, joilla on äärettömän uskollinen lukijakunta. Yhteistyökuvio näyttää siis todella hedelmälliseltä.”
Näytelmä antoi sykäyksen projektille
”Juoppohullun päiväkirjan näytelmäversio vaikutti paljon päätökseen ruveta tekemään elokuvaa. Lauri Maijala on syypää kaikkeen, jos se menestyy tai epäonnistuu. Kaikissa eri vaihtoehdoissa Lauri Maijala on syyllinen. Lauri vei minun sydämeni niin ihmisenä kuin sillä teatterikappaleellaan. Hän sai minut uskomaan, että Juoppohullusta saa loihdittua toimivan elokuvan. Runttasin väkisin läpi pähkähullun idean, että otetaan kokematon ohjaaja puikkoihin. Halusin Laurin ehdottomasti isoihin saappaisiin, enkä pelkästään tarinan käsikirjoittajaksi. Elokuvassa tulee olemaan kohtauksia, joissa katsojan täytyy olla melkoisesta betonista valettu, jotta ne eivät mitenkään koskettaisi. Se on Laurin vahvuus. Tiedän että Raskausarpia sekä Vaippaihottumaa -kirjoissa on paljon pätkiä, jotka vetoavat tunteisiin. On täydellistä, että Lauri on saanut upotettua samaa myös esikoisteokseen. Tietenkin riippuu paljon siitä, onko katsojilla omia kokemuksia alkoholista tai alkoholismista. Absolutistiin, joka ei ole koskaan juonut, mutta on voinut joutua elämään sellaisessa yhteisössä ja näkemään sitä touhua, elokuva voi iskeä kuin vasara rintaan.”
Myös DikDek kääntyy mahdollisesti elokuvaksi
”Olemme heitelleet ideoita mahdollisista tulevista projekteista, mutta nyt meidän kaikkien huomio on vain tässä. Yhtiön perustamiskirjassahan lukee, että sen tehtävä on tehdä televisiosarjoja ja elokuvia Kultakuume Oy:n omistamista teoksista. Jos tässä kävisi niin hienosti, että elokuvasta tulisi menestys, niin meillä olisi mahdollisuus tehdä myös niitä ei niin varmoja kassamagneetteja. DikDek-sarjan saattaminen elokuvamuotoon on suuri haaveeni. Haluaisin ehkä Juoppohullun jälkeen kokeilla sitä. DikDek on eräänlainen parodia James Bondista, jossa vieraillaan useissa eri maissa. Siitä saisi tähän verrattuna hyvin toisenlaista tykitystä.”
Täydelliset roolivalinnat
Näyttelijävalinnoissa tehtiin erittäin hieno ratkaisu, kun rooleihin kiinnitettiin parhaat mahdolliset henkilöt. Osiin ei suoraan pestattu esimerkiksi Juha Veijosta ja Jasper Pääkköstä. Hyviä näyttelijöitä ovat kyllä molemmat, ei siinä mitään. Mutta pohdittiin kuka parhaiten sopii roolihenkilön saappaisiin, eikä käyty miettimään keiden nimi on kuumaa valuttaa, jotta saataisiin lisää katsojia. Jondesssa on näyttämöllä esimerkiksi sellaista raivoa ja omistautumista, jota olisi vaikea alkaa piiskaamalla luomaan. Hän saa tuotua kaiken sen hulluuden ja raivon sisältään. Samalla rinnassa sykkii lämpö ja rakkaus. Hän oli täydellinen valinta Juhan rooliin.
Samalla kun teimme tämän päätöksen roolivalinnoista, esitin oman toiveeni. Siinä raameissa kuin ohjaajalle sopii, näyttelijät saisivat itse vaikuttaa roolihahmoonsa. Jotta tästä saataisiin paras mahdollinen irti, replikointi saa elää, eikä sen aina tarvitse mennä käsikirjoituksen mukaan.”
Vuorisen lähitulevaisuuden suunnitelmat
”Juoppohullusta tulee ehdottomasti viides osa, mutta nyt on työn alla Kaksipäisen vekaran varjossa -niminen kirja. Se kertoo Adolf Hitlerin siamilaisista kaksoispojista Otosta ja Lotharista. Kirjan rooleissa esiintyvät myös Jumala ja Piru. Teos on ilmestynyt kuunnelmana ja nyt sen pohjalta työstetään kirjaa.
Radioon teen Terveyden Tukipilarit -radiosarjaa ja sitä tullaan jatkamaan. Nähtävästi aloitan myös uudessa Radio Cityssä. Siellä pääsen toteuttamaan yhden radiounelmistani. Olen halunnut tehdä talk show’ta ja näyttää siltä, että Cityssä pääsen toteuttamaan sen. Radioon räätälöity talk show. Voin vannoa, että siitä tulee hyvä.”