Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on tiedottanut, että sillä on uusia todisteita 40 vuoden takaisen lentokonekaappauksen tekijästä. Eilen päivälleen 40 vuotta sitten lentokonekaappari D. B. Cooper hyppäsi laskuvarjolla Washingtonin yllä ja katosi mukanaan 200 000 dollaria.
Tapahtumasarja historiassa alkoi, kun marraskuun 24. päivä vuonna 1971 ”Dan Cooperiksi” esittäytynyt tyylikäs mies nousi Portlandissa Boeing 727-lentokoneeseen, jonka päämääränä oli Seattle. Hän ilmoitti lentoemolle kassissaan olevan dynamiittia, ja lunnasvaatimuksinaan 200 000 dollaria, 4 laskuvarjoa ja koneen jatkolento kohti Mexicoa.
Vaatimuksiin suostuttiin. Matkustajat jäivät Seattleen, ja kone jatkoi matkaa matalalla korkeudella kohti rajaa. Washingtonin yllä Dan Cooper hyppäsi laskuvarjolla koneesta aurinkolasit päässään, 200 000 dollaria mukanaan.
Harvoin 40 vuoden tutkinnan jälkeen saadaan uusia fyysisiä todisteita. Nyt Seattlen toimiston FBI:n tutkijaryhmä kertoo löytäneensä elektronimikroskoopilla Cooperin koneeseen jättämästä solmiosta titaania.
Titaania käytetään näinä päivinä valmistaessa esineitä golfmailoista ruoanvalmistusvälineisiin, mutta vuonna 1971 se oli hyvin harvinaista.
Tutkija Tom Kaye kertoo löydön olevan innostava: ”Vuonna 1971 alueella tapahtui mullistuksia titaaniteollisuudessa, josta syystä jouduttiin perumaan tiettyjä projekteja, sattumalta juuri Boeing-yhtiöstä, ja monet ihmiset saivat lähteä työpaikoiltaan. Cooper saattanut kuulua heidän joukkoonsa”, sanoi Kaye.
Löydöksellä uskotaan olevan merkittävä vaikutus Cooperin henkilöllisyyden paljastumisessa. Voisiko Cooper olla joutunut työttömäksi, ja ollut niin epätoivoinen, että uhkasi räjäyttää matkustajakoneen ja katosi sitten laskuvarjolla 200 000 dollarin lunnasrahojen kanssa?
Tiedot julkaistiin Yhdysvaltain kiitospäivänä, legendaarisen lentokonekaappauksen 40-vuotispäivänä.
D. B. Cooperin tapaus tuntuu vaivaavan Yhdysvaltain keskusrikospoliisia kovasti. Kesällä FBI kertoi saaneensa DNA- sekä sormenjäljet Cooperin koneeseen jättämästä kravatista, sekä tumpeista, joita mies kerrytti tuhkakuppiin.