Poliisi on saanut pääosin päätöksen esitutkinnan paljon huomiota herättäneen, Tampereen Hervannassa kuvatun ”naispoliisi pamputtaa” -videon aiheuttaman tutkinnan osalta, ja kertoo että tilannetta voidaan valaista tässä vaiheessa joiltain osin.
Tapahtuman keskipisteenä olevaa mieshenkilöä oli pyritty vastaavanlaisen käyttäytymisen takia saamaan tuloksetta hoitoon jo aiempina päivinä läheistensä toimesta. Mies ei itse ollut siihen halukas, joten hoitoa ei järjestynyt.
Poliisipartion saapuessa paikalle oli mies käyttäytynyt sekavasti, pysäyttänyt alastomana ajoradalla seisten linja-auton ja rikkonut linja-autosta ikkunan. Paikalle oli pyydetty kiireellisesti poliisiapua hänen rauhoittamisekseen. Miehen entinen vaimo oli myös tullut paikalle, yrittänyt soittaa paikalle apua, mutta mies rikkoi hänen puhelimensa, jolloin nainen oli todennut rauhoitusyritykset turhiksi peläten miehen sekavaa käytöstä.
Paikalle meni poliisin lähin partio, joka teki ratkaisun yrittää saada mies hallintaansa ensin käskytettyään häntä tuloksetta.
Kiinniottotilanteessa alastomalla ulkomaalaisella miehellä ja poliisipartiolla ei ollut yhteistä kieltä käskytyksen ja rauhoittamisen suorittamiseksi taikka ymmärtämiseksi eikä miehen senhetkinen mielentilakaan helpottanut tehtävän suorittamista.
Kiinniottotilanteessa mieshenkilö pääsi puremaan poliisimiestä haalareiden läpi ja käyttäytyi maahan painettuna niin raivokkaasti että partion oli luovuttava yrityksestä saada hänet paremmin hallintaansa mm.teleskooppipatukkaa käyttämällä, joka normaalitilanteessa on yksi lievimmistä voimakeinoista. Otteen menetyksen jälkeen partio turvautui kaasun käyttöön ja pyrki pitämään tilannetta näillä edellytyksillä hallinnassa lisävoimien tuloon saakka.
Miestä ja tapahtuman silminnäkijöitä on kuulusteltu. Miestä on kuultu epäiltynä virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen ja vahingontekoon, Hänellä ei kertomansa mukaan ole mitään muistikuvia tapahtumista, eikä hänelle ole myöskään aiheutunut vähäisiä mustelmia lukuun ottamatta vammoja poliisin voimankäyttöön johtaneessa tilanteessa.
Mies on videon nähtyään ollut erittäin pahoillaan tapahtuneesta ja omasta osuudestaan tilanteen syntymiseen. Miehen erityisestä pyynnöstä on video pyydetty myös poistettavaksi netistä hänen yksityiselämäänsä loukkaavana, mutta hänellä ei ole tapahtumien suhteen vaatimuksia.
Sivullisen henkilön kuvaamaan videoon liittyen Tampereella tapahtunutta, Pirkanmaan poliisilaitoksen poliisipartion toimintaa ja voimankäyttöä tutkitaan Varsinais-Suomen poliisilaitoksella valtakunnansyyttäjän pyynnöstä mahdollisena virkavelvollisuuden rikkomisena. Poliisien toiminnan arvioinnin osalta on asiaan liittyvät osapuolet kuultu ja asiantuntijalausunnot voimankäytön osalta ovat valmistumassa ja ne siirtyvät lähipäivinä tutkinnanjohtajalle.
Tutkinnanjohtajana poliisin syytä epäiltynä tekemän rikoksen tutkinnassa toimii valtakunnansyyttäjän määräämä syyttäjä, joka materiaalin valmistuttua ratkaisee mahdolliset jatkotoimet asiassa. Syyttäjä tutkinnanjohtajan arviota ja tiedotetta asiassa jouduttaneen odottamaan kesälomien yli.
Lue myös: Alaston mies puri poliisia – katso video!
Kuva: YouTube