Los angelesilainen The Black Eyed Peas perustettiin reilut 16 vuotta sitten ja ryhmä nousi esille romanttisella Where Is The Love -hitillään.
Bändi on valloittanut maailmaa villillä katutyylillään ja se puree nuorisoon. Yllättäen suosio ei romahtanut 2000-luvullakaan.
Nelihenkiseen ryhmään kuuluvat Taboo, Will.I.Am, Apl.de.ap ja sympaattinen naisvokalisti Fergie, joille hittien takominen ei ole kaikista tärkein asia musiikkiuralla.
Omalla tyylillään yhtye ottaa kantaa amerikkalaisten nuorten katuelämään ja koulutusongelmiin.
– Olemme huolissamme nykymaailmasta, sillä täällä on paljon huumeongelmia, työttömyyttä ja sotia. Musiikin avulla on helppo kertoa tunteista ja kokemuksista. Välillä jopa poliitikot pysähtyvät miettimään omia tekojaan ja järjettömiä päätöksiään. Musiikki on paras keino pysäyttää ihmiset miettimään maailmanmenoa ja elämää.
– Jos kykenemme saamaan ihmiset katsomaan ongelmia ja maailmaa laulujemme avulla, olemme onnistuneet, Fergie hehkuttaa.
Rakkauden etsinnästä kertova Where Is The Love -hitti pysyi Amerikan ja USA:n sinkkulistojen kärjessä peräti kuukauden ajan. Samalla se tuotti bändin hittinikkareiden tileille useiden miljoonien eurojen omaisuuden.
– Emme etsi hittejä ja uusia trendejä musaamme, vaan teemme kappaleita oikeasta katuelämästä. Monet laulut ovat syntyneet suoraan kadulta, mitä siellä tapahtuu ja kuinka kovaa arki on, Taboo jatkaa.
Katuelämää ja rakkautta
Musiikkiin on vahvasti sekoittunut hiphopin ja funkin vaikutteita, joita bändi käyttää oivasti hyväkseen myös lyriikoissa.
– Nyt monet kauniit naiset ovat nähneet meidän show’t ja esiintymiset, joten he varmasti tietävät, missä aito rakkaus luuraa. Uskon, että se on jokaisen meidän sydämessä, kun uskallamme vain tuoda sen esille, Apl.de.ap letkauttelee.
– Rap ja melodiset sanat edustavat puhdasta asennetta elämästä. Uskon, että niistä sanoista myös löytyy aito rakkaus ja elämä, Will jatkaa.
– Musamme ironisoi viihdemaailman ihmisiä ja elämää, millaista peliä kulissien takana pelataan, Taboo lisää.
Ennen menestystä yhtyeen musiikkia ja keikkoja arvosteltiin lehdistössä kovalla kädellä, mutta menestymisen jälkeen kellossa muuttui ääni kokonaan.
– Sanomme suoraan, mitä ajattelemme ja toimimme myös sen mukaan. Onneksi kritiikki ei meitä masenna, vaan antaa lisää vauhtia sanoihin, Taboo opastaa.
– Ennen menestymistä olimme vain katupoikia, jotka saarnasivat katuelämästä ja maailmasta. Nyt ajatuksemme otetaan vakavasti, sillä hitit auttoivat meidät parrasvaloihin, Apl.de.ap muistuttaa.
– Emme kirjoita tavallisia turhia biisejä, vaan jokaisessa kappaleessa on oma sanoma. The Black Eyed Peas tihkuu seksiä, romantiikkaa ja kapinahenkeä. Tulemme aina edustamaan katukulttuuria ja sitä henkeä. Lupaan ettei mikään tule muuttumaan, vaikka hittejä tulisi vielä miljoona lisää. Kannamme huolta katunuorten elämästä ja tulevaisuudesta, koska sieltä on vaikea nousta parrasvaloihin ja hyviin opiskelupaikkoihin, Fergie pamauttaa.
Katso Black Eyed Peas haastattelu Metropolin Netti-TV:stä
RENTREPORT (LONTOO), TEKSTI
UNIVERSAL MUSIC, KUVA