Hiljattain muoti-ilmiöksi noussut zumba saattaa olla mahtava tapa pitää kroppa kunnossa, mutta se voi johtaa myös ikäviin vammoihin ja kipuihin.
Neurologi Orly Avitzur on huomannut suuren nousun zumbaan liittyvissä ongelmissa, kuten esimerkiksi nyrjähtäneissä nilkoissa, lihasrevähdyksissä, rasitusvammoissa, polvivammoissa ja penikkataudissa. Ongelmat johtuvat usein sivuttaisliikkeistä, joissa kaikki jalan ja lantion nivelten tulisi liikkua samaan tahtiin – kun jokin nivel ei liikukaan odotetulla tavalla, vamma on valmis.
Avitzurin mukaan vammat ovat yleisempiä ihmisillä, joille zumba on uusi tuttavuus. Mitä enemmän zumbaa harrastaa, sitä pienempi riski on satuttaa itsensä.
On kuitenkin huomattava, että myös vanhat konkarit voivat satuttaa itsensä. Avitzur kehottaakin kaikkia zumbaajia hankkimaan lajiin hyvin soveltuvat kengät. Hyviä voivat olla esimerkiksi tanssivarusteiden liikkeissä myytävät kengät, joissa ei ole liikaa pitoa. Liiallinen pito saattaa joskus vaikeuttaa nopeita kääntymisiä, joita zumbassa on paljon.
Kannattaa myös välttää zumbaamista liian kovalla pinnalla tai matolla. Lisäksi turhan täysi jumppasali voi tuoda peliin omat ongelmansa. Avitzur korostaa myös, että zumbaa kannattaa harrastaa asiantuntevan ohjaajan valvonnassa, koska asiantuntija osaa tasapainottaa ohjelman niin, ettei nivelille ja lihaksille tule liikaa rasitusta.
Zumbassa, kuten muissakin liikuntalajeissa, on omat vaaransa, mutta asiantuntijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että zumba on hyvä tapa pitää keho kunnossa.
Lähde: Tohtori.fi/Milka Krogerus