Hyvän parisuhteen rakentaminen ei ole helppoa, sillä se vaatii pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista molemmilta osapuolilta.

Toimivassa parisuhteessa molemmat kunnioittavat toisiaan ja oppivat toisiltaan. He myös tekevät myönnytyksiä itsekkäimmissä tarpeissaan ja samalla kehittyvät paremmiksi ihmisiksi.

Nykyisin joka toinen avioliitto päättyy valitettavasti eroon, eli selvästikään osapuolet eivät ole ymmärtäneet alla olevia kahdeksaa asiaa, joista heidän täytyy luopua pelastaakseen parisuhteensa. Monet näistä asioista pätevät yhtä hyvin myös perheenjäseniin ja ystäviin.

Luovu näistä kahdeksasta asiasta, jos haluat toimivan ihmissuhteen.

1. Tarve olla aina oikeassa

Kukaan ei ole täydellinen ja aina oikeassa. Se vain on mahdotonta. Sinun täytyy tunnistaa ero kilpailullisuuden ja jatkuvan oikeassa olemisen tarpeen välillä. Kuten kaikkien huonojen tapojen kanssa, tässäkin tapauksessa kannattaa ensin aloittaa pienistä asioista, sellaisista, joissa oikeassa olemisella ei ole niin suurta merkitystä. Alku voi olla hankalaa, mutta harjoitus tekee mestarin ja sen ansiosta suhteenne paranee.

Oikeassa olemisessa usein keskitytään siihen, mitä toinen sanoo ”väärin”, eli suhtautuminen toista kohtaan on negatiivista. Kiinnitä negatiivisuuden sijaan huomiota siihen, mikä hänen kannassaan on ”oikein”, jolloin keskustelu saa positiivisemman sävyn. Voitte myös sopia olevanne yhtä mieltä siitä, että olette jostain asiasta eri mieltä.

2. Riippuvaisuus teknologiasta

Jos käytät enemmän aikaa puhelimen ja/tai sosiaalisen median kuin kumppanisi kanssa, asiaan on tultava muutos.

Yhteydenpito muiden kanssa on teknologian ansioista nykyisin helppoa, mutta samalla se vie läsnäolomme pois vieressämme olevalta rakkaalta, ja hän voi tuntea tulleensa hylätyksi. Pitkittyessään tällainen toiminta voi vieraannuttaa molemmat kokonaan toisistaan.

Tiettynä aikana päivästä, jolloin olette yhdessä, voit esimerkiksi laittaa puhelimesi lentokonetilaan tai ladata siihen sovelluksen, joka estää kaiken muun käytön paitsi hätäpuhelut. Näinkin pienellä muutoksella voi olla valtava merkitys kommunikaation parantumiselle suhteessanne.

3. Vertailu

Jokainen muuttuu ja kasvaa elämänsä aikana, myös suhteessa. Parisuhteessa vertailulla on kuitenkin negatiivinen vaikutus. Älä koskaan vertaa kumppaniasi keneenkään, ei edes häneen itseensä suhteen alkuaikoihin verrattuna. Molempien tavoitteena tulee olla muuttua ja kasvaa yhdessä.

Älä yritä istuttaa kumppaniasi mihinkään muottiin, sillä hän on muuttunut suhteen aikana, ja niin olet sinäkin. Keskity siihen henkilöön, jonka kanssa olet juuri nyt ja yritä jatkuvasti tutustua häneen paremmin.

4. Itsesyytökset

Vahinkoja ja huonoa onnea sattuu aivan jokaiselle. On aivan turha vaipua itsesyytöksiin, joten luovu niistä heti. Jos teet virheen tai olet mielestäsi syyllinen johonkin, puhu siitä kumppanisi kanssa. Asiat voi selvittää vain yhdessä. Itsesyytökset ja salailu vain pahentavat asiaa.

5. Toisen syyttäminen

Aivan kuten itsesyytöksissä, toisen syyttämiselle ei ole sijaa terveessä parisuhteessa. Syyttelyllä voidaan helposti saada aikaan tunteenpurkauksia ja jännitteitä. Mitä luulet, että sellaisissa olosuhteissa saataisiin ratkaistua?

Yritä syyttelyn sijaan ymmärtää asia toisen osapuolen näkökulmasta ja miksi hän teki niin kuin teki. Kun ymmärrät tilanteen, mutta se vaivaa sinua vieläkin, kerro huolestasi ja tunteistasi kumppanille, jotta voitte löytää yhdessä ratkaisun ongelmaan.

6. Puhelin sängyssä

Tee sängystä puhelinvapaa alue! Sängyssä nukutaan, jutellaan ja nautitaan yhdessäolosta.

7. Vaietut odotukset

Vain sinä tiedät, mitä haluat, olet oppinut ja mitä sinulle on kerrottu. Parisuhteessa kumppanisi voi tietää odotuksistasi vain, jos kerrot niistä hänelle. Sama pätee tietenkin myös toisinpäin, sillä kukaan ei osaa lukea toisten ajatuksia.

Puhukaa vapaasti odotuksistanne ja kyselkää usein erilaisista asioista oppiaksenne toisistanne enemmän. Tämä on tärkeää myös siksi, että parisuhteen aikana ja vuosien kuluessa osapuolten odotukset toisistaaan yleensä muuttuvat.

8. Tiukka aikataulu

On hyvä tietää, mitä haluat elämältä ja voit myös laatia etappeja päämääriesi saavuttamiseksi, mutta tiukka aikataulu ei toimi parisuhteessa. Se vain aiheuttaa ylimääräistä ja turhaa painetta.

Kommunikoikaa keskenänne ja vertailkaa kantojanne tärkeistä asioista sekä niiden aikatauluista. Älä kuvittele, että oman aikataulusi täytyy toteutua juuri siten kuin olet suunnitellut, sillä suhde on tässäkinn asiassa yhteistyötä – asioissa ei voi edetä ainoastaan yhden ehdoilla.

 

Lähde: PopSugar

Kuva: Unsplash