Ruokailuun liittyvät pelisäännöt ovat teemana Fransmanni-ravintoloiden alullepanemassa Ruokalistalla hyvät tavat -hankkeessa, jonka tavoitteena on kannustaa perheitä panostamaan yhteiseen ruokakulttuuriin ja opettaa nuorille hyviä pöytätapoja. Keväällä 2011 käynnistynyt hanke tarjoaa työvälineitä sekä kodeille, kouluille että nuorille itselleen.
Hankkeen tärkeänä osana on Fransmanni-ravintoloiden yhteistyö ala-asteen koululuokkien kanssa. Jokaisella Fransmannilla on oma kummiluokka, jonka oppilaista tulee hyvien pöytätapojen lähettiläitä. Tampereen Fransmannin kummiluokka on Aleksanterin koulun ranskankielinen kuudes luokka.
Kummiluokka pääsee ruokailemaan Fransmanni-ravintolaan, jossa ravintolapäällikkö opastaa koululaisia ravintolaruokailussa. Alekssanterin koulun kummiluokka saapuu Tampereen Fransmannin vieraaksi torstaina 13.10.
-Tapaamisessa käydään läpi ruokailukäyttäytymistä ravintolassa, keskustellaan nuorten kanssa ja tietysti ruokaillaan yhdessä, kertoo ravintolapäällikkö Keijo Lehtola Tampereen Fransmannista.
Ensi keväälle ollaan suunnittelemassa luentoa hyvistä pöytätavoista Aleksanterin koululla. Luennoitsijaksi on tulossa hankkeessa mukana oleva tapakouluttaja Kaarina Suonperä. Luennon jälkeen ruokaillaan yhdessä koulun ruokalassa.
-Lisäksi järjestämme koulun päättymispäivänä ruokailun Fransmannissa. Tarkoitus on kutsua tänne myös oppilaiden vanhempia, ja käymme yhdessä läpi, mitä oppilaat ovat hankkeen aikana oppineet. Toivomme, että kampanjan myötä yhä useampi nuori hallitsee pöytätavat ja nauttii yhteisistä ruokailuista. Tämä on meidän yhteiskuntavastuutamme, sanoo Lehtola.
Hankkeeseen osallistuu myös useita yrityksiä, jotka haluavat tukea kouluja ja perheitä nuorten tapakasvatuksessa.
Ruokalistalla hyvät tavat -hankkeen toteuttavat yhteistyössä Fransmanni-ravintolat, HK Ruokatalo, Suomen Nestlé, Hartwall, Duni ja kirjapaino Libris. Hankkeen kummina toimii kokki Sami Garam ja asiantuntijana Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperä.