Sukupuolitauteja pystytään yleensä hoitamaan, jos ne havaitaan ajoisssa. Tippuri on kuitenkin kehittänyt huolestuttavan resistenssin lääkkeitä vastaan.
Tippuri on yksi neljästä yleisimmästä sukupuolitaudista kupan, klamydian ja trikomoniaasin ohella. WHO varoittaa, että siitä on löydetty lääkeresistenttejä tapauksia useassa maassa. Tämä tarkoittaa sitä, että bakteeri on muuttunut sellaiseksi, ettei sitä voida hoitaa kefalosporiinilla. Kefalosporiini on lääke, jolla tippuria on kyetty hoitamaan tuloksellisesti tähän mennessä.
Kefalosporiinille resintenttejä Neisseria gonorrhoea -kantoja on havaittu ainakin Ruotsissa, Norjassa, Isossa-Britanniassa, Japanissa, Ranskassa ja Australiassa. Jo aiemmin bakteeri on kehittänyt resistenssin muun muassa penisilliiniä, tetrasykliinejä ja kinoloneja vastaan.
Lääkeresistenssin taustalla ovat antibioottien liikakäyttö, huonolaatuiset antibiootit ja bakteerin mutatoituminen. Gonorreabakteerilla on myös taipumus säilyttää resistenssi aiemmin käytettyjä antibiootteja vastaan senkin jälkeen, kun lääkkeen käyttö on lopetettu, kertoo Lääkärilehti.
Tilanne on erityisen huolestuttava, koska uusia tippurin hoitoon tarkoitettuja antibiootteja ei ole kehitteillä ja tauti voi usein olla hyvin vähäoireinen.
Tippuri tarttuu yhtä lailla naisiin kuin miehiin. Linkin takana on K18-kuvia tippuritartunnan saaneiden miesten peniksistä.
Lähde: Lääkärilehti
Kuva: Pixabay