Ajokorttien hinnat vaihtelevat runsaasti eri puolella Suomea. Kalleimman ja halvimman B-kortin ero on huikeat 870 euroa. Paikkakunnittainkin ajokorttia havittelevan kannattaa tehdä hintavertailua eri autokoulujen kesken: kaupunkien sisällä hintahaarukka voi olla jopa 150 euroa. Ajokorttikurssien sisällöt vaihtelevat autokouluittain, mikä aiheuttaa kuluttajille päänvaivaa ja pahimmillaan ikäviä yllätyksiä hintoja vertailtaessa.

Rovaniemellä voi ajaa Suomen halvimman B-kortin: Siellä kortti irtoaa 920 eurolla. Kallein autokoulu on Heinolassa, jossa kortista saa pulittaa lähes tuplamäärän, 1790 euroa. Hintatiedot löytyvät autokouluhinnat.fi-sivustolta ja ne perustuvat autokoulujen julkistamiin hintoihin.

Ongelmaksi hintoja vertailtaessa muodostuu se, että eri autokoulujen ilmoittamien ajokorttikurssien sisällöt voivat poiketa toisistaan. Jotkut autokoulut sisällyttävät I-vaiheeseen kuuluvan liukasrata-ajon B-korttipaketin hintaan, toiset eivät. Myös ajokertojen määrä vaihtelee riippuen siitä, onko pimeänajokurssin hinta sisällytetty I-vaiheen hintaan.
– Kuluttajan kannalta sekava ja läpinäkymätön hinnoittelupolitiikka aiheuttaa sen, että vertailu on vaikeaa. Sivustomme helpottaa kuluttajan työtä tarjoamalla autokoulujen tiedot kootusti vertailun pohjaksi, korostaa Olli Yliaho, yksi autokouluhinnat.fi-sivuston ylläpitäjistä.
Kortin kokonaishinta kannattaa aina selvittää tarkasti ennen lopullista autokouluvalinnan tekemistä.
– Varmuuden vuoksi on hyvä esimerkiksi selvittää etukäteen, mitä mahdolliset ylimääräiset ajoharjoittelutunnit maksavat, jos insinööriajosta ei pääse kertaheitolla läpi.
Myös II-vaiheen hintavertailu kannattaa
B-korttiin pakollisena kuuluvan II-vaiheen hinnat vaihtelevat hintahaarukassa 180 – 370 euroa. II-vaihetta ei ole pakko suorittaa samassa koulussa kuin ensimmäistä vaihetta, joten tässäkin kohdassa tarkkaavainen autokoululainen voi säästää. Halvimmalla pääsee Oulussa ja Raisiossa, kalleinta on Porin seudulla.
II-vaiheenkaan julkiset hinnat eivät ole yksiselitteiset. Monet koulut antavat esimerkiksi alennusta II-vaiheen kurssimaksusta, jos I-vaihe on ajettu samassa koulussa, vinkkaa Yliaho.
Lisätietoja: