Ympäristöjärjestö Greenpeace julkisti tänään interaktiivisen kartan, joka näyttää, kuinka moni ihminen on vaarassa, jos jossain maailman ydinvoimaloista tapahtuu samanlainen onnettomuus kuin Fukushimassa.
Kartta kertoo, kuinka monta ihmistä asuu 30, 75, 150 ja 300 kilometrin säteellä kartalta valitusta ydinvoimalasta. Kartasta selviää muun muassa, että 300 kilometrin säteellä Olkiluodosta asuu yli kuusi miljoonaa ihmistä ja 300 kilometrin säteellä Loviisasta yli yhdeksän miljoonaa ihmistä.
Yhteensä maailman yli 400 ydinreaktorin läheisyydessä asuu satoja miljoonia ihmisiä, jotka voivat joutua evakuoiduksi ydinonnettomuuden tapahduttua. Facebookin ja Twitterin avulla voi kehottaa ystäviään tarkastamaan, asuvatko he alueella, jossa he ovat vaarassa ydinonnettomuuden tapahtuessa.
“Olemme julkistaneet kartan, jotta ihmiset voisivat nähdä, kuinka lähellä he asuvat seuraavaa Fukushiman tuhoa ja varoittaa läheisiään vaarasta. Esimerkiksi Loviisasta on vain 80 kilometriä, Olkiluodosta 220 kilometriä ja Sosnovyj Borista 230 kilometriä Helsinkiin”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.
“Greenpeacen tiistaina julkaisema raportti Lessons from Fukushima osoitti, että samoista virheistä luin Fukushimassa raportoidaan ympäri maailmaa. Yli 150 000 ihmistä on evakuoitu Fukushiman alueelta, eivätkä he ole saaneet taloudellista tukea elämänsä uudelleen järjestämiseen. Sen lisäksi sadattuhannet ihmiset asuvat saastuneilla alueilla, mikä saattaa lisätä terveysongelmia myös paljon myöhemmin”, Härkönen jatkaa.
Japanin viranomaisten päätös evakuoida ihmisiä vain rajatulta ympyrän muotoiselta alueelta voimalan raunioiden ympäriltä oli väärä. Säteily ei leviä tasaisesti vaan maaston muotojen ja tuuliolosuhteiden muodostamia käytäviä pitkin. Voimakasta säteilyä voidaan tavata satojen kilometrien päässä tuhopaikasta.
Japanin viranomaiset ovat vahvistaneet, että 573 ihmistä on kuollut Fukushiman ydintuhon takia. Kuolinsyy ei ole säteily, mutta viranomaisten mukaan he eivät olisi kuolleet, jos Fukushiman tuhoa ei olisi tapahtunut.
Interaktiivinen kartta maailman ydinvoimaloista ja niiden lähistöllä asuvien ihmisten määrästä löytyy tästä