Laihduttajat ajattelevat usein, että kalori on kalori ja piste. Tutkimusten mukaan 500 kaloria kuitenkin kuluu aivan eri tavalla, jos se saadaan vaikka parsakaalista tai suklaakakusta.
Tänä päivänä kalorimäärä arvioidaan ruuan rasva-, hiilihydraatti- ja proteiinipitoisuuksista. Siksi elintarvikkeiden ravintoarvoja tutkiessa onkin hyvä kiinnittää huomiota myös hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen määrään, eikä vain kalorien. Elimistö käsittelee niitä eri tavalla, joten niiden kalorimäärät eivät ole vertailukelpoisia keskenään.
100 hiilihydraattikalorin käyttäminen kuluttaa ruoansulatuksen aikana 5 – 10 kaloria. Rasvakaloreiden kuluttaminen kuluttaa hieman vähemmän. Sen sijaan 100 proteiinikalorin käyttäminen kuluttaa elimistöltä jopa 20 − 30 kaloria. Proteiinipitoinen ruoka voi siis olla parempi valinta laihduttajalle.
Nielaistu ruoka ei vielä kerro, miten elimistö kuluttaa sen. Yleensä noin 5-10 prosenttia kaloreista jää käyttämättä. Rasvat imeytyvät suolistoon melko tehokkaasti. Eläinproteiini sen sijaan imeytyy paremmin kuin kasviproteiini. Laihduttajille siis parempi proteiinin lähde olisi esimerkiksi tofu kuin pihvi.
Hiilihydraattien imeytymiseesä on suuria eroja ja kaikkein huonoimmin sulaa kuitu. Kuidut voivat jopa haitata muiden aineiden imeytymistä ja todella kuitupitoisella ruokavaliolla jopa 20 prosenttia syödyistä kaloreista voi jäädä käyttämättä! Siksi parsakaali on parempi valinta kuin suklaakakku.
Huippu-urheilijatkaan eivät polta treeneissä kuin 30 prosenttia päivittäisestä ravinnostaan. Suurin osa kaloreista kuluu peruselintoimintojen ylläpitämiseen, joten sohvalla maatenkin kuluttaa ja jopa laihtuu, jos syö oikein.
Lähde: Tohtori.fi