Omega-3-rasvahapot on useissa tutkimuksissa liitetty dementiariskin pienentymiseen, mutta uusien tulosten valossa on mahdollista, että hyödyt jäävät monilta saamatta. Ainakaan vaikutukset eivät näy vain muutaman vuoden käytössä, tuore katsaustutkimus väittää.
Aikaisempia tutkimuksia uudelleen analysoimalla tutkijat havaitsivat, etteivät omega-3-rasvalisiä kapseleina tai margariinista saavien muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikentyneet yhtään hitaammin kuin verrokkien, jotka söivät auringonkukkaöljyä, oliiviöljyä tai tavallista margariinia, joissa on niukemmin omega-3-rasvahappoja.
Brittitutkijoiden havaintoja kannattaa tulkita varoen monestakin syystä. Katsaukseen valitut tutkimukset olivat suhteellisen lyhyitä, vain 6–40 kuukauden mittaisia, joten omega-3-rasvojen vaikutukset eivät välttämättä ehtineet ilmetä. Osallistujien kognitiivisissa kyvyissä ei ehtinyt myöskään tapahtunut mainittavia muutoksia kummassakaan ryhmässä.
Tutkijat myös huomauttavat, etteivät tulokset sulje pois mahdollista dementiasuojaa, joka ilmenee vasta useampien vuosien kuluttua. Omega-3-rasvahappojen monien suotuisien terveysvaikutusten vuoksi he lisäksi suosittavat kaikkia huolehtimaan omega-3-rasvahappojen saannistaan ja varsinkin syömään kalaa.
Analyysiin valikoitui kolme laatukriteerit täyttävää tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä 3 500 yli 60-vuotiasta, joiden kognitiiviset kyvyt eivät olleet heikentyneet tutkimusten alkaessa.
Lähteet: Uutispalvelu Duodecim, Tohtori.fi