Muun muassa Abercrombie & Fitchin, Calvin Kleinin ja kymmenen muun kansainvälisesti tunnetun vaatemerkin sisältämä nonyylifenolietoksylaatti päätyy vesistöihin myös niissä maissa, joissa vaatteita käytetään. Tämä selviää Greenpeacen tänään julkaisemasta raportista Dirty Laundry: Reloaded.
Greenpeace mittautti ensimmäistä kertaa nonyylifenolietoksylaatin pitoisuudet simuloidusta, tavallisesta kotitalouden pyykistä. Kun vaatteissa oleva nonyylifenolietoksylaatti päätyy veteen, se muuttuu vaaralliseksi nonyylifenoliksi, joka pesukoneen poistoletkusta siirtyy vedenpuhdistamojen lietteeseen ja edelleen jokiimme ja järviimme.
Aikaisemmassa Greenpeacen raportissa Dirty Laundry 2 testattiin yhteensä 78 vaatekappaletta, ja niistä kahdessa kolmasosassa oli nonyylifenolietoksylaattia. Näistä 14 vaatekappaletta pestiin ja tutkittiin, kuinka suuri osa nonyylifenolietoksylaatista siirtyi vaatteesta pesuveteen. Suurimmillaan 94 prosenttia vaatteessa olleesta kemikaalista lähti ensimmäisessä pesussa poistoveden mukana vesistöihin. Tutkitut nonyylifenolietoksylaattia sisältävät vaatteet oli valmistettu Kiinassa, Filippiineillä, Vietnamissa, Thaimaassa, Sri Lankassa ja Turkissa.
”Nonyylifenoli on hormonihäiritsijä, joka rikastuu ravintoketjussa. Kemikaali lisää sikiövaurioiden ja lapsettomuuden riskiä. On mahdotonta hyväksyä, että ensimmäistä kertaa muotivaatteita pestessämme päästämme vesiimme hormonitoimintaan vaikuttavia kemikaaleja”, sanoo Greenpeacen ympäristömyrkkyasiantuntija Erik Albertsen.
”Nonyylifenolietoksylaatin käyttö ei ole vaateteollisuudelle välttämätöntä, sillä vaihtoehtoja on olemassa. Vaateteollisuuden on opittava uusille tavoille, ja sen me haluamme tapahtuvan nyt”, Albertsen jatkaa.
Saman tuottajan eri paikoista ostetut vaatteet poikkesivat toisistaan. Esimerkiksi Abercrombie & Fitchin T-paita, joka oli ostettu Kööpenhaminasta, sisälsi suhteellisen vähän nonyylifenolietoksylaattia. Sen sijaan samanmerkkiset shortsit, jotka oli ostettu Japanista, sisälsivät toiseksi eniten kaikista näytteistä tätä vaarallista kemikaalia.
Ruotsalainen H&M mainittiin myös raportissa. Greenpeace löysi aiemmista testeissä kuudesta testatusta H&M:n vaatteesta neljästä nonyylifenolietoksylaattia, vaikka H&M:n toimintaohjeissa kielletään kemikaalin käyttö.
”H&M on ollut edelläkävijä, sillä vuodesta 2009 kieltänyt nonyylifenolietoksylaatin käytön, mutta silti sitä löytyi Greenpeacen testeissä viime vuonna. H&M on sen jälkeen asettanut tavoitteekseen poistaa kaikki vaaralliset kemikaalit tuotteistaan, ja toivomme, että H&M myös ensimmäisten joukossa poistaa nonyylifenolietoksylaatin lopullisesti koko tuotantoketjustaan”, Albertsen sanoo.