Yhdysvalloissa ja Isossa Britanniassa vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisillä on suurempi riski levittää viruksia kättelemällä kuin suutelemalla. Jos kuitenkin haluat kätellä, huolellinen ja säännöllinen saippuakäsienpesu ja paperikuivaus on yksi tehokkaimmista tavoista estää tartuntoja.

H3N2-influenssaepidemian odotetaan alkavan lähiviikkoina. H3N2 on yleinen kausi-influenssavirus, jonka H1N1-sikainfluenssa syrjäytti joksikin aikaa. THL varoittaa, että virus uhkaa aiheuttaa sikainfluenssaa rajumman taudin. Parempi käsihygienia ehkäisee sairauksia ja voi jopa maailmanlaajuisesti pelastaa ihmishenkiä paremmin kuin mikään rokote tai muu lääketieteellinen hoito.

Pese kätesi ja pysy terveenä
Suurin osa tartunnoista leviää kosketuksen kautta. Virukset ja bakteerit voivat siirtyä elimistöön esimerkiksi kättelyn välityksellä tai muiden koskettamista esineistä, kuten ovenkahvoista. Kädet pitäisi pestä ja kuivata hyvin ennen ruokailua ja vessassa käynnin jälkeen.
– Terveyden ylläpitämiseksi kädet tulisi pestä myös esimerkiksi niistämisen, aivastelun tai yskimisen jälkeen, muistuttaa markkinointipäällikkö Jussi Haapkylä Metsä Tissuelta.
Kädet tulisi pestä muissakin tilanteissa: vaipanvaihdon jälkeen, eläimiin koskemisen jälkeen, sairaan luona vierailun jälkeen, ulkoiluaktiviteettien jälkeen, sekä ennen ja jälkeen ruuan valmistamisen tai tarjoilun.
Paperipyyhe on hygieenisin ja halutuin
Myös käsien huolellinen kuivaus on osa hyvää käsihygieniaa. Metsä Tissuen teettämän yleisten wc-tilojen hygieniatutkimuksen mukaan lähes 70 % suomalaisista kuivaa kätensä mieluiten paperisilla käsipyyhkeillä. Eniten pidetään annostelijasta, josta saa käsipaperia arkin kerrallaan.
– Hygieniatutkimus osoitti, että julkisissa wc-tiloissa asioivat ihmiset arvostavat yksityiskohtia kuten laadukasta käsipyyhepaperia ja toimivia annostelijoita. Suomalaiset myös käyttäytyvät aiempaa hygieenisemmin. Toivottavasti se trendi jatkuu.
Teksti: Metsä Tissue