Nämä 4 asiaa estävät sinua oikeasti laihtumasta

Laihduttaminen on haaste, jota monet yrittävät yhä uudelleen ja uudelleen, mutta turhaan. Yksi laihduttamisen suurimmista ongelmista on se, että vaikka se onnistuisi, kilot usein palaavat takaisin ja joskus jopa moninkertaisina. Miksi ihmeessä emme saa pidettyä uusia linjojamme laihdutusurakan jälkeen?
Aiheeseen luonnollisesti löytyy lukuisia teorioita, joista yksi uskottavimmista tulee australialaiselta ravintoasiantuntijalta Kate Savelta. Saven mukaan miesten ja naisten laihduttaminen täytyy toteuttaa täysin eri tavalla, koska molempien elimistöt ovat erilaisia.
Save tietää mistä puhuu, sillä juuri Australiassa lähes 64 % aikuisista kärsii ylipainosta tai lihavuudesta.
– Ylipainoisuus on progressiivinen sairaus, eli mitä enemmän sinulle kertyy ylipainoa, sitä vaikeampi siitä on päästä eroon, Save sanoo.
Laihduttamisen vaikeuteen ja uusien linjojen säilyttämisen vaikeuteen on Saven mukaan neljä selkeää syytä.

Aineenvaihdunta

Aineenvaihdunnan ymmärtäminen on laihduttamisessa erittäin tärkeää, eli miten nopeasti tai hitaasti keho käsittelee ruokaa. Save korostaa, että naisilla on yleensä vähemmän lihasmassaa ja suurempi rasvaprosentti kuin miehillä, joten heillä on myös hitaampi aineenvaihdunta. Saven mukaan hormonit kontrolloivat aineenvaihdunnan nopeutta, eli jos nainen kadottaa kehosta liikaa rasvaa, hän myös kadottaa kuukautisensa, joten naisen vartalossa on syystäkin enemmän rasvaa. Samasta syystä naiset voivat myös olla miehiä taipuvaisempia lihomaan.

Saven mukaan naisen tarvitsema kalorimäärä on aina vähemmän, kuin samanpainoisen miehen. Naiset eivät voi syödä yhtä paljon kuin miehet, mutta ruoka-annoksissa ei ole erikseen naisille tarkoitettuja pienempiä kokoja.

Karkeasti yleistäen miehen elimistö on todennäköisempi kuluttamaan ruoka-annoksesta saamansa ravinteet, kun nainen on todennäköisempi varastoimaan samasta annoksesta saamansa ravinteet elimistöönsä.

Tunneside

Asiantuntijan mukaan tunnesiteet tiettyihin ruokiin voivat haitata suuresti laihduttajaa. Saven mukaan naisilla on taipumusta kokea voimakkaampia tunnesiteitä erilaisiin ruokiin kuin miehillä. Nämä tunnesiteet syntyvät lapsuudessa jo ennen kuin opimme kävelemään, ja siksi ne ovat niin voimakkaita. Ruoka on yksi ensimmäisiä asioita, joista saamme hyviä tunteita.

– Ei ole epäilystäkään, että naiset ja miehet reagoivat stressiin syömällä, mutta naisilla on taipumusta tuntea enemmän yhteyttä ruokaan myös yleisellä tasolla, Save sanoo.

Pieni määrä liikuntaa voi saada paljon aikaan

Save kannustaa kaikkia laihduttajia tekemään muutoksia liikuntatapoihinsa. Muutos voi olla niinkin yksinkertainen, kuin alkaa käydä kävelyllä jokaisen aterian jälkeen.

Saven mukaan keho käyttää liikunnan ansiosta insuliinia tehokkaammin ja vähentää veren sokeriarvoja sekä kehon tulehdusarvoja. Säännöllinen liikunta voi vähentää uusien rasvasolujen muodostumista.

Rasva-arpien vaikutus kehoon

Laihduttaminen on vaikeampaa, kun rasvakudokseen muodostuu lihomisen aikana arpeutumista. Exeterin yliopiston tutkimuksessa tutkittiin LOX-molekyyliä (Lysyl oxidase) ja miten se vaikeuttaa painon pudottamista. Tutkimuksessa huomattiin, että kun rasvasolu arpeutuu ja tulehtuu, keho ei pysty imemään kaloreita, mikä vaikeuttaa laihtumista. Rasvasolut reagoivat erilaisiin ärsykkeisiin ja erittävät tulehduttavia hormoneja, jotka puolestaan saavat kehon varastoimaan rasvaa.

– Nämä rasvasolut eivät kykene varastoimaan yhtä hyvin ylimääräisiä kaloreita, joten rasva voi siirtyä ja kietoutua jonkin sisäelimen, kuten maksan, ympärille, sanoo Exeterin yliopiston tohtori Katrina Kos.

Ylipainoinen elimistö ei pysty sulattamaan rasvaa kovin helposti.

– Ja mitä enemmän ylipainoa sinulle kertyy, sitä vaikeampi sinun on pudottaa painoasi, koska olet käynnistänyt järjestelmät, jotka pysäyttävät rasvan polttamisen, Kos sanoo.

Kate Save suosittelee ylipainoisia hakeutumaan ammattilaisen luo, jotta he voivat yhdessä löytää keinot pudottaa kehon rasvamäärästä 5-10 prosenttia.

– Painon pudottaminen muuttuu helpommaksi sen jälkeen, kun ensimmäiset 5 prosenttia on pudotettu, Save lupaa.

4 yksinkertaista neuvoa laihduttamisen aloitukseen

Arkiliikunta

Jos kuntosalin jäsenyys ei innosta, Save kehottaa etsimään arjesta erilaisia tapoja lisätä liikuntaa. Esimerkiksi portaissa kävelemisen lisääminen tai bussista jääminen pari pysäkkiä aiemmin ovat jo hyvä alku.

Välipaasto

Saven suosittelee paastoamaan päiväsuhteella 5-2. Tämä dieetti tarkoittaa normaalia kalorimäärää 5 päivänä viikossa ja kahtena, ei peräkkäisenä, päivänä pidättäytymistä vain 25 prosentissa normaalista kalorimäärästä. Näin keho saa apua varastoimansa rasvan polttamiseen.

Annoskoot

Nykyisin lautaset ovat suurempia ja ihmiset syövät enemmän annoksia samalla aterialla kuin ennen. Pienennä lautasia ja vähennä annosten määrää.

Välipalat

Ihmiset kuvittelevat, että heidän täytyy syödä välipaloja useita kertoja päivässä. Saven mukaan keho tarvitsee kunnon taukoja sulattaakseen jo syödyt ruoat. Hän kehottaa unohtamaan ylimääräiset välipalat.

Lähde: Daily Mail
Kuva: YouTube


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.