Kyllä, luit oikein. Syömällä rasvaa voi laihtua, sillä edellytyksellä kuitenkin, että syöt oikeanlaisia rasvoja. Mitä tahansa rasvoja ahmimalla laihtuminen ei tietenkään onnistu.
Blawnde-blogia kirjoittava Annie Lawless (kuvassa alla) kertoi Healthista.com-sivustolle 10 vinkkiä, miten voit laihtua syömällä paljon oikeanlaisia rasvoja.
Rasva mielletään yleensä ravintomaailman pahikseksi, jonka syöminen aiheuttaa vääjäämättä lihomista, mutta Lawless on sitä mieltä, että jos rasvoja syö oikealla tavalla, niistä voi olla suurta hyötyä laihduttamisessa. Tietyt rasvat nimittäin kiihdyttävät aineenvaihduntaa, rasvanpolttoa, hormonituotantoa ja laihtumista.
blawnde-annie-lawless
Lawless tuntee hyvin rasvojen positiiviset vaikutukset, koska hän on sairastanut keliakiaa lapsesta pitäen. Hän huomasi alkavansa voida erittäin hyvin sen jälkeen, kun hän vähensi viljatuotteiden syöntiä (myös gluteiinittomien) ja keskittyi ottamaan suuren osan kaloreistaan terveellisistä, ravinnerikkaista rasvoista. Lawlessin mukaan viljatuotteiden vaihtaminen rasvoihin alkoi voidella hänen ruoansulatuskanaviaan ja antoi hänen keholleen ravinteet nopeammin ja tehokkaammin.
Viljatuotteet saavat ruoansulatuksen koville ja voivat aiheuttaa voimakkaita insuliinireaktioita sekä muita hormonaalisia toimintoja, jotka edesauttavat rasvan varastoitumista. Lawless huomasi, että suurimääräinen rasvojen syönti paransi dramaattisesti hänen ihoaan, hiuksiaan ja unenlaatua.
– Tunnen harvoin olevani nälkäinen, enkä tarvitse välipaljoa aterioiden välillä, koska syön kolme rasvapitoista ateriaa päivässä, jotka pitävät minut kylläisenä ja tyytyväisenä, Lawless kertoo Healthista.comille.
Vaikka voisi olla vaikea uskoa katsoessaan kuvaa hyvin hoikasta Lawlessista, hänen päivittäiseen ruokavalioonsa kuuluu valtava määrä rasvoja. Hän ei ole lainkaan huolissaan kaloreista, eikä pienennä annoksiaan niiden takia, sillä hän uskoo kehonsa tietävän, mitä tehdä hänen syömilleen ruoille – sulattaa, hyödyntää ja eliminoi. Lawless viittaa myös tutkimuksiin, joiden mukaan tyydyttyneet rasvat eivät aiemmista luuloista poiketen kasvatakaan verisuoni- tai sydäntautien riskiä.
Alla Annie Lawlessin 10 vinkkiä laihtumiseen syömällä rasvaa.
1. Kookosöljy
Tähän sisältyvät myös kokosmaito, -voi, -hiutaleet ja kookoksen hedelmäliha. Kookosvedestä ja -jauhoista ei ole tässä tapauksessa hyötyä, sillä niissä kookosöljy ei ole oikeassa muodossa. Kookosrasvan poikkeavan molekyylirakenteen takia se liukenee helpommin veteen, minkä ansiosta se kulkeutuu suoraan maksan polttoaineeksi, sen sijaan että se varastoituisi kehoon rasvana. Lawlessin mukaan aineenvaihduntasi nopeutuu jopa 15 % polttaessaan tällaista rasvaa. Kookosöljyä voi käyttää paistamiseen, sitä voi laittaa kaurapuuroon, sillä saa kermaisuutta smoothieen ja sitä voi laittaa jopa salaattikastikkeeseen. Lawless suosittelee esimerkiksi kokeilemaan omaa herkkuaan, thaimaalaista Tom Kha -keittoa (linkissä englanninkielinen resepti).
2. Avokadot
Lawless käyttää avokadoa lähes kaikessa ruoassa. Avokadojen kertatyydyttymättömät pehmeät rasvat auttavat alentamaan kolesterolia. Vanhan sanonnan mukaan avokado päivässä pitää lääkärin loitolla. Avokadot sopivat hyvin esimerkiksi salaatteihin, smoothiehin ja moniin ruokiin.
3. Ei-kasvatettu lohi
Varmista myyjältä, ettei lohesi tule kasvattamosta. Kasvatettujen lohien ravinteet ovat Lawlessin mukaan huomattavasti heikommat, kuin vapaana pyydystettyjen. Lohta voi vaihtelun vuoksi syödä sekä savustettuna että grillattuna. Savulohi sopii hyvin salaatteihin, tai esimerkiksi kananmunien kanssa aamiaiseksi.
4. Oliiviöljy
Oliiviöljy on terveellinen kertatyydyttymätön rasva, jonka keho osaa kuluttaa nopeasti. Lawless kehottaa unohtamaan soija-, rypsi- ja puuvillansiemenöljyt. Lisäksi hän suosittelee käyttämään salaateissa teollisten salaattikastikkeiden sijaan pelkkää oliiviöljyä ja balsamietikkaa.
5. Kirkastettu voi
Kuten tiedetään, voi ei välttämättä ole parasta ravintoa verisuonille, koska se on täyttä rasvaa (2/3 tyydyttynyttä). Uudet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että täysrasvasta tehdyt tuotteet voivat alentaa painoa ja vähentää sydänvaivojen sekä -kohtausten riskiä. Voissa on paljon liukenevia A-, E- ja K-vitamiineja, jotka imeytyvät helposti voin rasvapitoisuuden vuoksi. Kirkastettu voi (ghee) omaa korkeamman kiehumispisteen kuin jopa oliiviöljy, joten se soveltuu erinomaisesti paistorasvaksi.
6. Pellavaöljy
Pellavaöljyssä on paljon omega3-rasvahappoja ja sitä voi käyttää salaattikastikkeena. Sitä voi myös lisätä ruokalusikallisen aamun kaurapuuroon.
7. Makadamiapähkinät
Normaalisti saamme liikaa omega6-rasvahappoja (joita on kasvirasvoissa ja pähkinöissä) ja liian vähän omega3-rasvahappoja (joita on lohessa, täysrasvaisissa maitotuotteissa, pellavansiemenissä, chia-siemenissä, kasviksissa ja saksanpähkinöissä). Makadamiapähkinöissä näiden rasvahappojen määrä on paremmassa suhteessa toisiinsa, kuin muissa pähkinöissä. Niissä on myös eniten kertatyydyttymätöntä terveellistä rasvaa.
8. Mantelit
Mantelit ovat poikkeus edelllä mainittuun pähkinöiden omega-rasvahappojen suhteeseen, sillä niissä on enemmän omega6:a kuin 3:a. Niitä kannattaa kuitenkin syödä, koska niissä on monia ravitsevia vitamiineja ja mineraaleja, kuten E-vitamiinia, rautaa, magnesiumia ja kalkkia. Kertatyydyttymättömiä rasvoja sisältävät mantelit ovat terveellisiä, nautittuna maltillisesti.
9. Munankeltuaiset
Vaikka monet ovat asettaneet munankeltuaiset pannaan ja syövät vain valkuaisia, kannattaisi kuitenkin tehdä päinvastoin. Keltuaisessa on kaikki rasvan helposti liukenevat vitamiinit (A-, D-, E- ja K-vitamiini). Keltuaisessa on myös kalsiumia, rautaa, sinkkiä, biotiinia, thiamiinia, folaattia, sekä B6- ja B12-vitamiineja. Lisäksi, tutkimusten mukaan munanvalkuaisella voi olla sama vaikutus elimistöön kuin hiilihydraateilla, koska siinä ei ole keltuaisen rasvaa, joka auttaisi hidastamaan proteiinin imeytymistä.
10. Pähkinävoit (ei-kaupalliset)
Kaupasta ostettavissa pähkinälevitteissä on huomattavasti enemmän ylimääräisiä aineksia, kuin arvaatkaan. Lawlessin mukaan pähkinävoin valmistuksessa käytetään yleensä ei-orgaanisia pähkinöitä, jotka kuumennetaan niin korkealla lämpötilalla, että niiden hyödylliset ravintoaineet tuhoutuvat. Levitteihin on usein myös lisätty monia erilaisia siemeniä ja soijaöljyä, sekä auringonkukkaöljyä ja suolaa. Lawless suosittelee tarkistamaan purkista tarkoin ravintoaineet, tai tekemään pähkinävoin itse. Lawlessin oma suosikki makeannälkään on mantelivoikinuski (resepti englanniksi).