Universal Music Finlandin teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista uskoo löytävänsä Voice of Finland- ja Idols-artistikilpailujen kautta itseään kiinnostavat suosikkiartistit. Perinteikäs Euroviisut on uusien laulukilpailuformaattien myötä menettänyt asemansa musiikki-ilmiöiden synnyttäjänä, sillä sen tuomaan tähtipotentiaaliin uskoo enää vain reilu kymmenys (13 %) kansasta. Kuudetta tuotantokauttaan pyörivään Idolsiin ja perjantaina loppuneeseen, kevään kohuttuun televisio-ohjelmaan Voice of Finlandiin aitoina ja kestävinä tähtitehtaina uskoo lähes 60 % suomalaisista. Kyselyyn vastasi 1035 suomalaista ikäryhmässä 15-70 vuotta.
”Suomi on laulukilpailujen luvattu maa ja on upea nähdä, että niihin löytyy vuosi vuodelta upeampia osallistujia. Idols on jo vuosia kuulunut Suomen suosituimpiin ohjelmiin ja sen kautta on syntynyt monta menestyksekästä ja aikaa kestävää tähteä. Voice of Finland lunasti positiivisen ja kannustavan formaattinsa ja näyttävän tuotantonsa myötä paikkansa Suomen musiikkikentällä ja myös alamme konkarit seurasivat sitä antaumuksella”, iloitsee molempien suosikkiohjelmien levy-yhtiönä toimivan Universal Music Finlandin toimitusjohtaja Jarkko Nordlund ja jatkaa:
”Tämän vuoden tähtisade tulee olemaan rankka, sillä olemme tilanteessa, jossa kaksi ohjelmaa tuottaa meille huippuartisteja. Kaikki Voice of Finland semifinalistit ovat valmiita tähtiä ja myös Idolsin kautta on löytynyt monia huippulahjakkaita nuoria muusikoita, jotka tulevat saamaan itselleen uuden ja menestyksekkään ammatin musiikin parista. Listasuosikkilevyjä tulee siis varmasti sekä Voice of Finlandin että Idolsin kautta.”
Eniten musiikkiohjelmien tehoon tähtien synnyttäjänä uskovat naiset, joista 75 % odottaa ohjelmista itselleen uutta fanitettavaa. Voice of Finlandin suurin kannattajaryhmä sukupuoleen katsomatta olivat 23-35 -vuotiaat, joista 45 % uskoi löytäneensä juuri Turun Logomosta itselleen uuden suosikin. Kiihkeimmät Idols-kannattajat ovat 18-22 -vuotiaita, joista Peacock-teatterin tähtisateeseen uskoo 28 %. Euroviisujen kannatus on korkeinta 56-70 -vuotiaissa, joissa uusien suosikkitähtien syntymiseen viisujen kautta uskoo 18 % kansalaisista. Kyseisen ikäryhmän Idols-fanitus on saman suuruista, kun taas Voice of Finlandin starapotentiaali sai myös varttuneemman väen kannatuksen 34 %:lla. Kaikista vastaajista Idols keräsi 20 %, The Voice of Finland 39 % ja Euroviisut 13 % kannatuksen kysyttäessä minkä laulukilpailun kautta vastaaja olettaa löytävän itseään eniten kiinnostavia tähtiä.
Nämä kiehtovat musiikkiohjelmat ovat keränneet joka viikko miljoonia katsojia ja herättäneet puheenaiheita koko kansalle. Musiikista ja tähdistä puhumisen lisäksi meitä ilahduttaa myös se, että kuluttajat kertovat myös ostavansa musiikkia ja ovat valmiita maksamaan sen kuuntelusta myös verkon kautta”, viittaa Jarkko Nordlund kyselyn antamiin tuloksiin musiikin ostamisesta.
Musiikin ostamisessa ja kuluttamisessa CD-levy jyrää edelleen, mutta verkon suoratoisto tulee hyvänä kakkosena. Digitaalinen musiikin ostaminen on suomalaisille vielä vierasta, sillä vain 11 % vastanneista ilmoitti ostavansa seuraavan äänitteensä digitaalisesti. 72 % vastaajista tulee hankkimaan musiikkia joka tapauksessa jossain muodossa ja vain 16 % sanoi olevansa kuluttamatta lainkaan rahaa musiikkiin. Ahkerimpia musiikin kuluttajia ovat 23-35 -vuotiaat, joista 88 % kertoi ostavansa musiikkia jotain kanavaa pitkin. Tuossa ahkerimmassa kuluttajaryhmässä Spotifyn kaltaiset verkon suoratoistopalvelut ja ostettu fyysinen äänite kisaavat tasavertaisesti 36:n ja 37:n prosentin osuuksilla. CD-levyinä musiikkinsa ostavat mieluiten naiset (41 %) ja ahkerimpia suoratoistopalveluiden käyttäjiä ovat 18-22 -vuotiaat nettinatiivit (41 %).
Omnibus-kyselyn suoritti Universal Music Finland Oy:lle viestintätoimisto Soprano Communications Oy:n toimeksiannosta tutkimusyhtiö Cint AB. Viikolla 15 tehtyyn kyselyyn vastasi 1035 suomalaista ikäryhmässä 15-70 vuotta.