Whitney Wolfe Herd, 31, on Suomessakin suosiotaan kasvattaneen Bumble-deittisovelluksen perustaja. Bumble listautui pörssiin helmikuussa 2021 ja teki vain 31-vuotiaasta Wolfe Herdista Forbesin mukaan maailman nuorimman naismiljardöörin, joka on tehnyt rahansa itse. Samalla hän on myös nuorin nainen, joka on vienyt yrityksen pörssiin.

Bumble poikkeaa kilpailijoistaan, sillä siinä aloitteen tekijänä on aina nainen. Sen idea on, että ainoastaan nainen voi tehdä aloitteen miehelle, kun molemmat ovat tykänneet ensin toisistaan. Tämän jälkeen keskustelun avaamiselle on aikaa 24 tuntia.

Kilpailijalta omalle polulle

Wolfe Herdin ura alalla alkoi nykyisen kilpailijansa Tinderin palkkalistoilla hänen ollessaan vain 22-vuotias. Myöhemmin hänestä tuli yhtiön markkinointijohtaja, jonka ansioiksi luetaan muun muassa Tinder-sovelluksen logo ja nimi.

Wolfe Herd kuitenkin irtisanoutui Tinderin palveluksesta huhtikuussa vuonna 2014 ja perusti Bumblen samana vuonna pian sen jälkeen, kun hän haastoi Tinderin oikeuteen seksuaalisesta häirinnästä. Tinder kielsi väärinkäytökset, ja tapaus sovittiin nopeasti ja luottamuksellisesti. Hänelle kuitenkin maksettiin sopimuksessa tuntuva korvaus.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Osa suurempaa kulttuurimuutosta

Wolfe Herdille Bumble on ennenkaikkea brändi, jonka nuori nainen on luonut kaiken kokemansa perusteella ja se korostaa erityisesti käyttäjiensä turvallisuutta. Bumble tarjoaa naisille turvallisen alustan romanttisten suhteiden rakentamiselle. Vuodesta 2014 se on rakentanut jo 8,6 miljardia yhteyttä kymmenien miljoonien käyttäjien keskuudessa 237 maassa.

Bumble on myös yksi harvoista teknologiayrityksistä, joka näyttää välittävän enemmän turvallisuudesta kuin vapaudesta. Se on ensimmäinen merkittävä sosiaalinen foorumi, joka omaksuu käyttäytymissuojat ja sisällön maltillisuuden osana liiketoimintamalliaan.

Wolfe Herd ymmärtä, että käyttäytymisen muuttaminen yhdessä sovelluksessa on vain pieni osa suurempaa kulttuurimuutosta.

– Onko siis mielestäni hyvä ensimmäinen askel kalibroida ikivanha järjestelmä, joka asettaa meidät kaikki epäonnistumiseen, miehet ja naiset? Kyllä. Koska Internetillä on megavoima muuttaa käyttäytymistä – jos käytät sitä hyväksi, hän toteaa Time-lehdelle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vuosina 2017 ja 2018 talouslehti Forbes listasi Wolfe Herdin kolmenkymmenen alle 30-vuotiaiden lupausten listalle. Time puolestaan nosti hänet vuonna 2018 ikoniselle Time 100 -listalle, eli maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.

Lue myös:

Selviytyjät Extra: Kimmo Vehviläinen pyysi anteeksi Suomen naisilta: ”Eikö nyt ole vuosi 2021 ja tasa-arvo?”

Oho! Minttu Kaulanen täräytti Farmi-ohjelmassa rivon kommentin hygieniastaan – sai kilpailijatoverinsa repeämään!