Mitä tekisit jos Facebook, Wikipedia, Google, Twitter sekä kaikki muutkin internetin ihanat ulottuvuudet kaatuisivat silmiesi edessä koko päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi? Nyky-yhteiskunnassa elämme internettiin kytkeytyneinä, ja arjessamme kohtaamme päivittäin tilanteita jossa internet määrää päivälle tahdin.
Mutta mitä tapahtuisi jos internet kaatuisi kokonaan? Selviytyisimme varmasti, olemmehan ennenkin eläneet ilman internetin ihmeellistä maailmaa ennen 1990-lukua. Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että jos nyt joutuisimme palaamaan takaisin 80-luvulle, iskisi se maailmaan luonnonkatastrofin tavoin.
Ei sähköpostia eikä Facebookia. Ei ostoksia netissä. Ei osakekauppoja pörssissä. Ei reaaliaikaista virusten leviämisen seuraamista. Ei viimehetken teollisuuskuljetuksia. Ei pankkisiirtoja. Koneet alhaalla kaupoissa ja maksupäätteet loistaisivat poissaolollaan. F-Securen tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kertoo: ”Kukaan ei kuolisi, mutta kyllä siitä iso häslinki syntyisi.”
Toinen asiantuntija sanoo, että jos internetpimento kestäisi enemmän kuin pari päivää, siitä seuraisi suuri työttömyys, pankit olisivat ensimmäisenä ongelmissa ja ihmisten keskuudessa alkaisi leviämään paniikki. Useat vertaavat netistä poissaoloa siihen, että yrittäisi lopettaa heroiinin käyttämistä. Kuukausi ilman internetiä saa monet tuntemaan olonsa kuin luolassa asuisi. Toiset ovat sopeutuneet kokeiluissaan elämään ilman internetiä taas hyvällä mielellä, kertoen että pari ensimmäistä päivää olivat vaikeita, mutta lopulta tunne oli mahtava kun huomasi ettei tarvitsekaan internetiä niin paljon kuin luuli.
Loppujen lopuksi jos hakkerit tai muut tahot saisivat kaadettua netin, olisiko se niin paha? Kirjastoon tietoa etsimään niinkuin ennenkin, mars!